ISTORIJSKA MEDALJA NIŠKIH GOLBALISTA NA BEOGRAD OPENU

Na međunarodnim sportskim igrama za osobe sa invaliditetom „Beograd Open 2017“, koje su prošlog vikenda održane u Beogradu, golbalisti Naisa su imali prvi zvaničan nastup…

Zajedništo u pobedi i porazu - igrači i treneri GK Nais

 

 

Na međunarodnim sportskim igrama za osobe sa invaliditetom „Beograd Open 2017“, koje su prošlog vikenda održane u Beogradu, golbalisti Naisa su imali prvi zvaničan nastup. Ekipa koja je tek nekoliko meseci zajedno, uspela je da dođe do bronzanog odličja na ovom takmičenju.

Prva utakmica na turniru je bila i istorijska utakmica za oba tima. Ekipe Naisa i Kruševca su imale prvu zvaničnu utakmicu u istoriji. Tu utakmicu je pobedio Nais sa 14:4.

U drugom kolu je ekipa Sarajeva, kasnije će se ispostaviti i pobednik turnira, pobedila golbaliste Naisa sa 12:8.

U trećem kolu je Nais bio slobodan, a u četvrtom kolu je pobedio ekipu Tešnja sa 16:8.

U poslednjem petom kolu, ekipa Mladosti iz Beograda, za koju nastupaju članovi prve postave srpske reprezentacije, pobedila je ekipu Naisa sa 9:4.

Tabela na završetku golbal turnira na sportskim igrama za osobe sa invaliditetom „Beograd Open 2017“ izgleda ovako: 1. Sarajevo 8 bodova, 2. Mladost-Beograd 6 bodova, 3. Nais-Niš 4 boda, 4. Tešanj 2 boda, 5. Kruševac 0 bodova.

Najbolji golbalista Naisa, Milan Petrović, zadovoljan je nastupom svoje ekipe u Beogradu:

„Ovaj turnir je služio za uigravanje kako bi za turnir Prvenstva Srbije koje se održava krajem oktobra bi spremni za najviši plasman. Imamo „dugu“ klupu, što je retkost za klubove, pa možemo da svoje najbolje igrače da „čuvamo“ za najbitnije utakmice. Nastavićemo još jače da treniramo.“ –  rekao je Milan Petrović.

Kapiten ekipe Naisa, Stefan Stevanović, imao je čast da u ime svoje ekipe podigne pehar za trećeplasiranog na turniru. Optimista je za rezultat njegove ekipe na prvenstvu države, ali i budućnost golbala u Nišu.

„Ekipa Naisa postaje jako ozbiljna ekipa, na ovom turniru je upisala prve pobede protiv domaćih i inostranih ekipa, što su podaci za istoriju. Smatram da smo konkurentni za visok plasman na prvenstvu države, zašto ne reći da smo ozbiljan kandidat i za finale na tom takmičenju. Saradnja sa Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu čini golbal u Nišu jačim, ali i u Srbiji. Zahvaljujući toj instituciji imamo obezbeđene dobre uslove za trening, trenere i sparing partnere.“ – ne krije zadovoljstvo i optimizam ovaj mladi golbalista.

Inače,  u svetu nije retka pojava da osobe bez oštećenja vida imaju pravu nastupa u nacionalmi ligama i međunarodnim turnirima. to je slučaj u SAD, Kanadi, Velikoj Britaniji, portugalu… Za ekipu Naisa je nastupio dvadesetogodišnji student Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu, Stefan Pivač, inače jedini sertifikovani trener golbala u Nišu. On je ustupio svoje mesto trenera Stefanu Mićićeloviću i Ivanu Popoviću i imao je solidnu minutažu u svakoj utakmici.

„Da bi bio bolji golbal trener, moram da „uđem u cipele golbaliste“. Igram golbal već 13 meseci i mislim da sam solidan igrač za naše uslove. Mojim stopama kreće još mnogo kolega sa fakulteta. Oni će kasnije po završetku svog školovanja u svojim sredinama biti nosioci razvoja sporta osoba sa invaliditetom.“ – objasnio je Stefan Pivač.

Koliki uticaj na ovaj sport u Srbiji ima Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu, govori u prilog činjenica da su dvoje od ukupno troje sudija na turniru bili studenti tog fakulteta, Jelena Šućur i Stefan Drndarević. Uz to, jedina je visokoškolska institucija u Srbiji koja školuje trenere za ovaj sport koji je lična karta osoba sa oštećenim vidom.

Ekipa Naisa u svom tim ima pet slepih osoba, što trenažni proces čini kompleksnijim. Individualni rad „jedan na jedan“ je neophodan da bi slep sportista kvalitetno napredovao. Golbalisti Naisa treniraju pet puta sedmično, isključivo individualno, što zbog dislokacije, što zbog privatnih obaveza.

„U početku je bilo jako teško da organizujemo trenažni proces, a sada smo se navikli. Na više lokacija u gradu držimo individualne treninge, pa su nam igrači jako spremni. Fizički smo „u utakmici“ i protiv jačih ekipa.“ – objasnio je deo organiѕacije treninga Stefan Mićićelović, master profesor sporta i fizičkog vaspitanja, jedan od trenera u klubu.

Na početku je pored složene organizacije treninga, problem bila i funkcionalnost igrača. Neki nisu samostalni u kretanju po gradu, što je zahtevalo da im treneri budu i personalni asistenti. Uz to, bila je prisutna i različita fizička sprema.

„Imalo smo slučaj da je jedan igrač, solidan golbalista, bio zbog svoje prevelike gojaznosti u velikom životnom riziku. Višemesečnim kontinuiranim aerobnim vežbanjem, bez treninga golbala, uspeli smo da smanjimo njegovu telesnu masu, pa je sada van rizika, u sastavu je i ozbiljno se računa na njega u nekim taktičkim rešenjima.“ – dodao je kondicioni trener Naisa, Ivan Popović.

Inače, delegacija Naisa je bila najbrojnija na turniru:

  • igrači: Stefan Stevanović (kapiten), Džavit Krujezi, Milan Petrović, Igor Cvetković, Dušan Galović i Stefan Pivač;
  • treneri: Stefan Pivač (ujedno i gl. trener), Stefan Mićićelović (pom. trener i v.d. glavnog trenera, jer Stefan Pivač igra), Ivan Popović (kondicioni trener);
  • pratioci: Dimitrije Aranđelović, Nemanja Petrović, Nikola Petković, Nenad Živković, Jelena Filipović, Milan Stanojević, Vukašin Janković i Aleksandar Stanić;
  • organizacija: Marko Aleksandrović.

 

Prof. Marko Aleksandrović, Ph.D.
Faculty of Sport and Physical Education
Čarnojevićeva 10A, 18000 Niš
Serbia
www.fsfv.ni.ac.rs

dr Marko Aleksandrović, red. prof.
Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja
Čarnojevićeva 10A, 18000 Niš
Republika Srbija
www.fsfv.ni.ac.rs

 

 

Izvor: <marko.aleksandrovic@gmail.com>