Nišlije uspešne u atletici

Prvenstvu Srbije u atletici održano je 10. septembra u Kragujevcu od strane Nacionalnog sportskog saveza slepih i slabovidih.

Stefan Stevanović i vodič Boško Milosavljević

 

Prvenstvu Srbije u atletici održano je 10. septembra u Kragujevcu od strane Nacionalnog sportskog saveza slepih i slabovidih.

U nedelju je u Kragujevcu u organizaciji Nacionalnog sportskog saveza slepih i slabovidih (NSSSS) održano Prvenstvo Srbije u atletici. Posle više godina, na ovom takmičenju su nastupili i takmičari iz Niša. Nastupili su u više disciplina, ali su osvojili medalje u sprintu. Stefan Stevanović (vodič Boško Milosavljević) je osvojio zlatnu medalju na 100m, a Igor Cvetković (vodič Dimitrije Aranđelović) bronzanu na dvostruko dužoj deonici.

Osvajač sjajnijeg odličja, Stefan Stevanović je slep od svoje treće godine života. Međutim, uprkos hendikepu, potpuno je funkcionalan i, kako nam kaže, njegov život je „identičan osobama bez oštećenja vida“. On je briljantan student Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu, za nekoliko sedmica završava osnovne akademske studije.

„Prezadovoljan sam nastupom, ali i osvojenom medaljom. Već godinu dana sam u ozbiljnim treninzima. Iako sam u sportskom smislu primarno golbalista, kapiten „Naisa“, atletski trening predstavlja 80% mog ukupnog treninga. Poznato je da su mnogi svetski golbalisti sjajni atletičari. Legendarni Miroslav Jančić je na Paraolimpijskim igrama u Seulu 1988. godine osvojio po zlato u golbalu i bacanju koplja.“ – naglasio je Stefan Stevanović.

On je dodao da je za ovakav uspeh bila presudna saradnja sa Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu (FSFV). FSFV je ustupio svoj prostor za trening, a studenti su u okviru svoje stručne prakse sprovodili trenažni proces.

„Ne bih mogao da uspem u ovome da nisam imao podršku FSFV-a, nastavnika i studenata koji su radili sa mnom. Jako sam napredovao poslednjih meseci u treningu sa svojim vodičem Boškom Milosavljevićem, inače studentom master studija na pomenutom fakultetu. Uloga vodiča je jako bitna. Zbog toga na velikim takmičenjima u trkačkim disciplinama i on staje na pobedničko postolje pored trkača koga je vodio i naravno,  prima medalju i ostale privilegije“. – objasnio je šampion države.

Igor Cvetković, takođe golbalista, na 200m je osvojio bronzanu medalju. Trenira dugo koliko i Stefan, ali zbog posla u različito vreme.

„Medalja je plod konkurencije, a meni je jako bitno da sam napredovao poslednjih godinu dana. Treniram svakodnevno, nikada u životu nisam imao ovakav kontinuitet. Obećavam bolji rezultat naredne godine. Zahvaljujem se i vodiču, Dimitriju Aranđeloviću, na sjajnoj saradnji. Kao i FSFV-u na logistici“ – objasnio je„bronzani“ Igor.

Naši sagovornici, osvajači državnih medalja, pozivaju sve osobe sa oštećenjem vida da se jave i treniraju bilo koji sport. Naglašavaju da medalje ne treba da budu imperativ, već zdravlje.

„Rezultat je u drugom planu, primarno je zdravlje“ – saglasni su Stefan i Igor.

Osvrt na takmičenje je dao i prof. dr Bojan Jorgić, najveći srpski stručnjak iz oblasti fizičkih aktivnosti osoba sa invaliditetom, koji je na ovom takmičenju bio šef delegacije ekipe iz Niša, ali i predstavnik FSFV-a.

„FSFV je oslonac niškom sportu, pa i sportu osoba sa invaliditetom. Prošlogodišnjim protokolom o saradnji sa NSSSS-om, definisali smo i intenzivniji rad sa osobama sa oštećenim vidom. Golbal je prvi rezultat te saradnje, a evo plodova dobrog rada i u atletici. Prisustvo naših studenata je bilo od presudnog značaja za organizaciju ovog takmičenja, a neke discipline bi bilo nemoguće organizovati bez njih. Uspeh niških atletičara me raduje, ali ne iznenađuje, jer znam da sa njima rade sjajni studenti.“ – izložio je svoje viđenje ovaj univerzitetski autoritet.

Inače, niška delegacija je brojala jedanaest članova. Pored atletičara, Stefana Stevanovića i Igora Cvetkovića, te šefa delegacije, prof. dr Bojana Jorgića, delegaciju su činili još: Boško Milosavljević (vodič), Dimitrije Aranđelović (vodič), Tamara Miloradović (vodič), Nikola Petković (vodič), Igor Popović (pratilac), Predrag Anđelković (pratilac), Stefan Mićićelović (trener) i Ivan Popović (trener).

 

Izvor:  <marko.aleksandrovic@gmail.com>