ИСТОРИЈСКИ ГОЛБАЛ СПАРИНГ НА НИШКОМ „ДИФУ“

Oдржан спаринг у голбалу 9, septembra.

Detalji sa sparinga 4

 

 

Последњих годину до годину и по дана, сведоци смо јако учесталих активности у голбалу на целој територији Србије. Формирају се клубови, организују домаћи и међународни турнири, тренира се озбиљно у више градова Србије, набавља се опрема, спроводе се припреме и кампови… Посебна веза постоји између две субјекта који носе развој голбала у Србији – Национални спортски савез слепих и слабовидих (НСССС) и Факултет спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу (ФСФВ). Протокол о сарадњи који је потписан крајем прошле године на промоцији голбала у Нишу показује се на делу. Сада сваки студент овог реномираног факултета познаје голбал, многи студенти су волонтери у тренинзима голбалиста, путују на такмичења, школују се за тренере…

У међувремену је још један нов потез направљен, а то је организација спаринга. Екипа голбал клуба „Наис“ из Ниша са којом наставници и студенти поменутог факултета имају сјајну сарадњу, угостила је чланове екипе актуелног шампиона у голбалу – голбал клуба „Младост“ из Београда. Госте су појачали и студенти, па је спаринг био јако занимљив. Резултат је био потпуно у другом плану, циљ овог окупљања је било дружење, али и уигравање домаће екипе пред јесење акције – међународни турнир „Београд опен“ и Првенство Србије.

Стефан Стевановић, иначе капитен голбал клуба „Наис“ има позитивно виђење блиске будућности своје екипе. Умерени је оптимиста по питању резултата, а веома задовољан чињеницом да ће овакво окупљање бити традиција.

„Презадовољан сам како се ствари у клубу одвијају. Уигравамо екипу, знамо „костур“, а имамо и пристојну дугу „клупу“. Тренери нас добро воде и солидно напредујемо. Физички смо јако добро спремни, потребно је још уигравања. Имамо екипу за финале у држави, а после у финалу је све могуће. Добро је што особе са оштећењем вида из Ниша и околине препознају наш клуб као место где могу да се рекреирају. Сви су добродошли, нека се слободно јаве заинтересовани за овај дивни спорт. Примићемо сваког независно од тога да ли има оштећење вида или не“ – рекао је капитен Стевановић.

Поред уигравања екипа, неким учесницима спаринга је присуство овој акцији прилика за дружење и за рекреацију. Драган Медић је од рођења готово слеп, али је на позив својих другова позитивно одговорио.

„Ово је сјајна прилика да се дружимо и играмо голбал. Сигурно је да ћу се одазивати оваквим акцијама, али ћу активнији бити и у тренингу. Све је већ договорено око мојих тренинга у Алексинцу и Нишу.“ – рекао је овај Алексинчанин.

Прилику да „укрсти копља“ са голбалистима из целе Србије, имао је и капитен српске репрезентације, Мирослав Топалов – Данилов. Он је специјално за ову прилику допутовао из Београда. Презадовољан је овим спарингом и верује да ће исти прећу у традицију.

„Не постоји средина која је тако напредовала у голбалу као што је Ниш. Голбалисти из Ниша имају велику предност што факултет стоји иза њих. До пре годину дана голбал није постојао у Нишу, а сада имају играче и тренере у националној селекцији. Што је битније, они су играча за репрезентацију створили, а не довели са стране. Сала факултета је сјајна за овакве тренинг утакмице. За Ниш ме последњих година вежу само лепе успомене, а једна од њих је завршено школовање за тренера у голбалу – занимање којим ћу се бавити после играчке каријере.“ – објаснио је Мирослав Топалов Данилов.

Један од тренера и судија на спарингу је била Тамара Милорадовић, мастер професор спорта и физичког васпитања. Иза себе има турнир, камп и индивидуалне тренинге. Одбранила је мастер из адаптивног физичког вежбања, па је ангажовање у овој сфери било логично.

„Сјајно је за све студенте факултета који сам недавно завршила да могу да имају праксу у клубовима. Када је реч о особама са оштећеним видом потребно је „ући у њихове ципеле“. Ако имате увид у структуру њихове дневне активности, перцепцију и могућности, онда лакше можете да планирате и спроведете физичку активност те популације.“ – објаснила је Тамара Милорадовић.

До пре годину до две, готово да није било студента ФСФВ-а који је знао шта је голбал. Сада је ситуација обрнута. Студенти играју голбал, волонтирају на тренинзима и такмичењима, а поједини уписују тренерску школу. Правилна инклузија је овде на делу.

„Ми на ФСФВ-у само радимо свој посао. Омогућавамо нашим студентима најбољи могући начин учења – кроз праксу. То није случај само са голбалом, већ и са атлетиком, пливањем, боћањем, стоним тенисом… Планира се пракса у кошарци у колицима и дизању тегова за особе са инвалидитетом. Ангажујемо студенте да раде и инструктажу физичких активности деце са аутизмом. Из штампаног материјала и са видео презентације не може да се усвоји ни близу она количина знања која може путем праксе. Овај догађај ће бити традиција, бар једном месечно. Доста је студената заволело овај спорт. Тек је почетак, поред оваквих спаринга, план је да путујемо на домаће и међународне турнире, али да исте и организујемо. Већ имамо солидног искуства у организовању кампова и спровођењу истраживања. У плану су и међународни семинари, у чему је наш факултет традиционално јако успешан.“ – рекао је проф. др Бојан Јоргић, један од наставника на групи предмета који се тичу адаптивног физичког вежбања.

Учећче на овом спарингу су имале следеће особе са оштећењем вида: Џавит Крујези (играч, Костолац), Стефан Стевановић (играч, Ниш), Мирослав Топалов Данилов (играч, Београд), Лука Булатовић (играч, Београд), Игор Цветковић (играч, Ниш), Драган Медић (играч, Алексинац) и Милан Петровић (играч, Лесковац). Тренери и судије су били: Иван Поповић (тренер, Ниш), проф. др Бојан Јоргић (организатор, Ниш), проф. др Марко Александровић (организатор, Ниш), Тамара Милорадовић (тренер, Ниш), Стефан Пивач (тренер, Ниш), Стефан Мићићеловић (тренер и судија, Ниш), Јелена Филиповић (волонтер, Ниш) и Лука Јовановић (волонтер, Ниш).

Иако није био присутан у Нишу, потпредседник НСССС и „алфа и омега“ српског голбала, легендарни Милош Грлица, имао је само речи хвале за овај догађај, тим пре што није инициран из Београда.

„Било смо параолимпијски, светски и европски шампиони крајем 80-тих година прошлог века. Зашто за десетак година не можемо бити у тој ситуацији поново? Овим догађајем се Ниш дефинитивно сматра једним од центара голбала у Србији. Тој чињеници даје на значају и јако корисна сарадња локалног голбал клуба са ФСФВ-ом. Од данас је голбал „децентрализован“, а то је био и циљ „Стратегијом буђења голбала у Србији“ донетој пре пар година. Овај град сада даје и пререзентативца – Стефана Стевановића. Ако је први дом голбала у Србији Школа за ученике оштећеног вида „Вељко Рамадановић“ у Земуну, други је ФСФВ. Голбал се незаустављиво шири.“ – казао је легендарни Милош Грлица.

Prof. Marko Aleksandrović, Ph.D.
Faculty of Sport and Physical Education
Čarnojevićeva 10A, 18000 Niš
Serbia
www.fsfv.ni.ac.rs

др Марко Александровић, ред. проф.
Факултет спорта и физичког васпитања
Чарнојевићева 10А, 18000 Ниш
Република Србија
www.fsfv.ni.ac.rs

 

 

Izvor: <marko.aleksandrovic@gmail.com>