Više posla za sve kategorije

Strategija razvoja socijalnog preduzetništva na teritoriji Rasinskog okruga. najavljena pomoć pripadnicima teže zapošljivih društvenih grupa.

AUTORI Predstavnici Agencije i udruženja "Evrokontakt" / Foto S. Babović

 

 

Strategija razvoja socijalnog preduzetništva na teritoriji Rasinskog okruga. najavljena pomoć pripadnicima teže zapošljivih društvenih grupa.

Kruševac – Najnoviji podaci Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuju da 14.735 žitelja grada pod Bagdalom i 26.347 osoba na teritoriji Rasinskog okruga nema posao. Do podatka o tome koliko je među njima i onih iz teže zapošljivih kategorija, međutim, trebalo bi da se dođe tek posle istraživanja Agencije za regionalni razvoj i  udruženja „Evrokontakt“.

Osobe sa invaliditetom, stariji od 50 godina, Romi, samohrnai roditelji, mladi, žene… svi oni sporije dolaze do posla, a svojevrsna socijalna preduzeća bi trebalo da angažuju upravo ovu populaciju.

– Planirmao otvaranje Kancelarije za socijalno preduzetništvo – kaže direktor Agencije za regionalni razvoj Rasinskog okruga Aleksandar Šaronjić, i ističe to da je vrednost upravo započetog projekta oko 2,4 miliona dinara, pri čemu je polovinu obezbedila Razvojna agencija Srbije.

Menadžer Maja Džunić napominje da će se kroz šestomesečni rad jasno identifikovati i pravna lica koja posluju po principima socijalnog preduzetništva, dok iz udruženja za podršku evropskim integracijama „Evrokontkat“ podsećaju na to da je Zakon o socijalnom preduzetništvu čak četiri puta povlačen iz procedure u Narodnoj skupštini.

– Kada smo se raspitivali, iz Ministarstva rada nam je odgovoreno da će, posle rasprave u decembru, taj akt ponovo biti na dnevnom redu – kaže Nenad Krstić iz „Evrokontakta“.

Evropa

Socijalnim preduzetnicima se smatraju firme koje bar polovinu profita ulažu u angažman teže upošljivih grupa. Po podacima iz Vodiča o osnivanju socijalnih preduzeća Evropskog pokreta u Srbiji, čak 14,5 miliona ljudi u zemljama EU radi upravo u socijalnim preduzećima, što je oko 6,5 odsto radne populacije.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: S. Babović