Foto: Goran Bobić / RAS Srbija

U Bijeljini pokrenuta kampanja „Ponosni na sebe“: Osobe sa invaliditetom traže veća prava

by • 25. avgusta 2017. • Balkan, Pristupačnost, SaopštenjaKomentari su isključeni na U Bijeljini pokrenuta kampanja „Ponosni na sebe“: Osobe sa invaliditetom traže veća prava217

 

 

Podrška pravima lica sa invaliditetom, na svim nivoima našeg društva postoji, ali postoje brojne praktične prepreke njihovom ravnopravnom položaju, upozoravaju iz asocijacije „Kolosi“.

Iz ove Asocijacije ukazuju i na problem Pravilnika o ortopedskim pomagalima, koji u RS nije usklađen sa UN standardima. Predstavnici udruženja koja okupljaju lica sa invaliditetom očekuju da novi Pravilnik, koji obuhvata veća prava, bude usvojen u što skorije vreme. Kako bi povećali vidljivost ove populacije u društvu pokrenuli su kampanju “Ponosni na sebe”.

Trinaest udruženja koja okupljaju lica sa invaliditetom sa područja bijeljinske regije izradila su predlog novog pravilnika o pravu na medicinska sredstva, ortopedska i druga pomagala o kojem žele da uspostave dijalog sa predstavnicima Fonda zdravstvenog osiguranja RS. Ističu da je usvajanje novog pravilnika sa većim obimom prava i lakšim procedurama, usklađenog sa UN standardima zakonska obaveza.

Sekretar Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom grada Bijeljina Milorad Jović napominje da je Ministarstvo zdravlja RS uvažilo njihovu inicijativu i dalo saglasnost, ali da Pravilnik donosi Fond zdravstvenog osiguranja koji je nezavisna institucija.

– Nadamo se da će i oni imati razumevanja za naše zahteve. Mi ne tražimo ništa što nam ne pripada. Do zaključaka koje smo izneli došli smo studioznim istraživanjem. Promene koje tražimo poboljšaće položaj i olakšati život ovoj kategoriji – kaže Jović.

Postoji izvestan napredak u ostvarivanju prava lica sa invaliditetom, ali on ni u kom slučaju nije dovoljan, ocenjuju i u Udruženju žena sa invaliditetom. Predsednica ovog Udruženja Tanja Milinković pojašnjava to na konkretnom primeru.

– Imamo zakon o zapošljavanju koji nudi određene beneficije, ali se on ne primenjuje. Rešava se fizička pristupačnost institucijama, ali ne i informaciona pristupačnost i pristupačnost kada je u pitanju komunikacija – kaže Milinkovićeva.

Kako bi povećali vidljivost lica sa invaliditetom Koalicija “Kolosi” pokrenula je kampanju pod nazivom „Ponosni na sebe“. Podržali su je mnogi građani Bijeljine.

– Ponosna na sve ove ljude koji se birnu ljudima koji imaju poteškoće u svom razvoju i nastoje da im kroz razne projekte olakšaju život. Ja ću pokušati da dam svoj doprinos, kako u školi gde direktno dolazim u kontakt sa decom koja imaju poteškoće u razvoju, tako i u svom košarkaškom klubu “Budućnost” – istakla je i sportiskinja Dragana.

Invalidi čine deset odsto populacije

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije lica sa invaliditetom čine deset odsto populacije, a briga o njima važan je ispit za svako društvo. BiH je potpisinica preporuka UN konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, koja obavezuje sve nivoe vlasti.

Objavljeno: 23. 08. 2017.

Izvor: www.blic.rs

Autor: S. R. Mrkonjić

Pin It

Related Posts

Comments are closed.