Tkanje čuvaju od zaborava u Šapcu

Sačuvane od zaborava ostaće veštine preplitanja lanenih niti u tkačkoj radionici „Stari zanati“ koja je nedavno otvorena u Klubu invalida rada u Šapcu.

Foto: RAS Srbija Sačuvali staru veštinu

 

 

Šabac – Sačuvane od zaborava ostaće veštine preplitanja lanenih niti u tkačkoj radionici „Stari zanati“ koja je nedavno otvorena u Klubu invalida rada u Šapcu. Predsednica Udruženja invalida rada Miroslava Savković predstavila je proizvode koji će ovde nastaviti da žive, a među njima će posebno mesto imati čuveni tekeriški peškir, predmet koji se tka po uzoru na eksponat izložen u šabačkom Narodnom muzeju.

Originalni peškir je zbog priče koja ga prati postao simbol morala srpskog vojnika, a pletilje i dalje pokušavaju da odgonetnu savršenu veštinu kojom je peškir stvoren. U tkačkoj radionici „Stari zanati“ trenutno je angažovano šest osoba, no nadaju se da će radionica prerasti u ozbiljno žensko preduzetništvo. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović posetio je Klub invalida rada i najavio podršku daljem radu tkačke radionice.

– Mi smo tkačku radionicu invalida rada pratili od samog početka i ovo je vrlo važan projekat za koji smo našli strane partnere. Grad Šabac je tu da pomogne svakome i da niko ne bude zaboravljen. Verujemo da je ovo samo početak jer radionica ima ozbiljan kapacitet da pored socijalne komponente dobije i ekonomsku – zaključio je gradonačelnik.Radionica je opremljena uz pomoć donacije Fondacije „St. Pieter Bastiaan“ i grada Šapca.

U njeno opremanje uloženo je više od tri miliona dinara. Fondacija „St. Pieter Bastiaan“ pomogla je sa milion dinara, grad Šabac sa dva miliona, dok je ostatak obezbedilo Udruženje iz sopstvenih sredstava.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Objavljeno: 14. 07. 2017.

Izvor: www.blic.rs

Autor: Dunja Tulimirović