U Pančevu ne misle na osobe u invalidskim kolicima

Želim da preko svog omiljenog lista „Politika“, koji čitam negde od svoje dvanaeste godine, iznesem zamerku na račun novinara iz Pančeva, a i drugih, što ne pišu o problemima osoba koji se kreću pomoću invalidskih kolica…

pancevo.rs (Dalibor Vinkić)

 

Želim da preko svog omiljenog lista „Politika“, koji čitam negde od svoje dvanaeste godine, iznesem zamerku na račun novinara iz Pančeva, a i drugih, što ne pišu o problemima osoba koji se kreću pomoću invalidskih kolica, kojima nisu pristupačne mnoge javne ustanove (zbog arhitektonskih barijera), među kojima i zdravstvene, što me posebno čudi kao osobu koja koristi invalidska kolica skoro celog života. Uzgred, u kolicima sam zaradio i penziju, malu, ali na neki način veliku, jer je zarađena u kolicima.

Poštovani novinari nisu našli za shodno da obiđu mnoge javne ustanove, uključujući i zdravstvene, gde bi videli da i rampe, koje su negde urađene, nisu funkcionalne, jer su urađene nestručno i veoma su strme. Invalidi ih ne mogu koristiti ni uz pomoć drugog lica.

Novinari nisu primetili ni da i u Očnoj bolnici u Pančevu, koja to ne zaslužuje, ništa nije prilagođeno pomenutim osobama, počevši od ulaza (u bolnicu) do toaleta. A što je najvažnije, i do opracione sale, koja se nalazi na spratu, a nema lifta. Stepenice su uske i nepogodne, a meni su bila potrebna trojca jakih momaka da me iznesu na sprat do operacione sale.

Zahvaljujem svima na razumevanju.

Ljubisav Sladojević,

Omoljica kod Pančeva

(korisnik invalidskih kolica 70 godina)

Izvor: POLITIKA – Među nama

Autor: Ljubislav Sladojević