Uskoro lift na Tehničkom fakultetu u Zrenjaninu

Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu uskoro će dobiti lift, kojim će biti omogućeno da i studenti koji se kreću u invalidskim kolicima, nesmetano prate predavanja.

Foto: Dnevnik.rs

 

Zrenjanin: Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu uskoro će dobiti lift, kojim će biti omogućeno da i studenti koji se kreću u invalidskim kolicima, nesmetano prate predavanja.

Najavljeno je to juče na skupu na ovom fakultetu, a dobru vest objavio je pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević i potvrdio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić.

„Divnim povodom sam na zrenjaninskom fakultetu, razgovarali smo o rešenju jednog važnog problema. Pokrajinska vlada je u rebalansu bydžeta opredelila tri miliona za izgradnju lifta na fakultetu „Mihajlo Pupin“ i time će jedan važan problem biti rešen. Nije u pitanju broj studenata kojima će ovaj lift biti neophodan, već se radi i o činu humanosti. U saradnji sa lokalnom samoupravom siguran sam da ćemo to ostvariti, i na ovom fakultetu i na Fakultetu sporta, koji okuplja sportiste sa invaliditetom“, najavio je pokrajinski sekretar Zoran Milošević.

On je naglasio da je to jedan od koraka da se što više studenata sa invaliditetom približi visokom obrazovanju.

„Oni su i jedan od faktora našeg razvoja, a mi ne smemo biti nepravedni prema njima na bilo koji način“,  zaključio je Milošević.

Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić ocenio je da je veoma važno da je dogovoren model finansiranja ovog projekta, jer novac nije bio problem.

„Grad Zrenjanin ga je obezbedio, ali nije bilo načina da se on u tu namenu utroši. Uskoro će biti rešen problem svih studenata koji su imali problem sa kretanjem na fakultetu“, najavio je Radišić.

Veliku ulogu u ovoj akciji imala je studentkinja druge godine fakulteta „Mihajlo Pupin“ Milica Knežević, koju činjenica da je vezana za kolica nije sprečila u nastojanju da bude vrhunski student, ali i društveno angažovana i izuzetno uporna u zahtevu da se svim studentima obezbede uslovi za nesmetano studiranje. Od prošle godine na fakultetu je i Dražen Trivunović, student prve godine, koji se, zajedno sa Milicom, nada da će fakultet konačno dobiti lift.

„Nadam se da će obećanje biti ispunjeno, ne samo zbog Milice i mene, već svih onih koji bi želeli da studiraju na ovom fakultetu. Lift bi bio prvi potez koji bi nam znatno olakšao studije“, kaže Trivunović.

Ž. Balaban

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: Ž. Balaban