Obuka za ronjenje osoba sa invaliditetom

U Kikindi je na otvorenim bazenima održana obuka u ronjenju za osobe sa invaliditetom.

RTV

 

Kikinda – U Kikindi je na otvorenim bazenima održana obuka u ronjenju za osobe sa invaliditetom. Na ovaj način, kikindski ronioci stekli su članstvo u Svetsku asocijaciju koja se bavi obukom osoba sa invaliditetom u ronjenju, a biće u prilici i da pripremaju naše takmičare za nastupajuće Evropsko prvenstvo u podvodnim veštinama u oktobru.

Prošlo je 14 godina od kada se pripadniku 63. padobranske brigade Goranu Todoroviću nije otvorio padobran, pa je sa visine od 1.200 metara pao na zemlju pri brzini od 120 kilometara na čas. Preživeo je, ali je ostao nepokretan.Todorović se bavio padobranstvom, plivanjem, ronjenjem i zahvaljujući ozbiljnim ulaskom Srbije u obuku ronjenja osoba sa invaliditetom, u mogućnosti je da se pod vodom priseti najlepših trenutaka u životu.

Goran Todorović Faca kaže za RTV “Za mene je povratak u plavo, u vodu, tamo gde ću ponovo sresti Posejdina, ne možete da verujete koliko mi znači. Hodanje po oblacima, osećaj kada se izroni, to znači biti tamo gde sam nekada bio. Čoveku koji je u ovakvom stanju to je jača adrenalinska injekcija nego bilo šta drugo što postoji na svetu“.

Kikinda više nema centar za rehabilitaciju, pa se mnogima koji imaju neku vrstu invaliditeta preporučuje česta poseta bazenima. Ronjenje predstavlja pravi izazov za Slobodanku Fabian, kojoj je ovo bio prvi put pod vodom sa opremom od kada joj je dijagnostifikovana multipla skleroza.

Slobodanka Fabian je rekla da je “Ovo je jedna možda i nada da životi u ovakvom stanju može biti bolji nego što smo mogli da zamislimo“.

Nakon što su završili osnovnu obuku, članovi Ronilačkog kluba “Orka“ iz Kikinde, a samim tim i Srbija, zvanično će steći članstvo u Svetsku asocijaciju koja se bavi obukom osoba sa invaliditetom u ronjenju.

Stojan Bogosavljev, Ronilački klub “Orka“, Kikinda kaže za RTV :“Mi pokušavamo u Kikindi da zaživimo kao centar jedinstven u Srbiji jer trenutno ne postoji, nadamo se da ćemo obezbediti potrebnu opremu, sredstva za nabavku te opreme i tada ćemo mnogo lakše završavati posao“.

Branko Ravnak, Internacionalna asocijacija hedikepiranih ronilaca, Slovenija komentariše inicijativu.

“Pokušavamo da izradimo mrežu na osnovu koje bi se ljudi sa invaliditetom uključili u obuku ronjenja jer je to jako dobro za njih, a pre svega kretanje u bestežinskom stanju“.

Kao dokaz da je posao urodio plodom, videće se u oktobru ove godine kada će se održati evropsko prvenstvo osoba sa invaliditetom u podvodnim veštinama, a plan je da naša takmičare pripremaju kikindski ronioci.

Izvor: RTV(Branislav Ugrinov)

Izvor: www.rtv.rs

Autor: Branislav Ugrinov