Inkluzivni park otvoren u Užicu

Podrška fizičkoj aktivnosti osoba sa invaliditetom.

Foto: Nenad Kovačević

 

Podrška fizičkoj aktivnosti osoba sa invaliditetom.

Užice – Inkluzivni park, koji je opremljen spravama za vežbanje na otvorenom i koji će korstiti osobe sa invaliditetom, mladi i ostali građani, otvoren je u Užicu, na gradskoj plaži.

Projekat izgradnje prvog inkluzivnog parka u Srbiji, podržalo je Ministarstvo omladine i sporta sa 862.500 dinara, a Grad Užice je izdvojio 560.000 dinara.

– Želimo da svi mladi imaju iste šanse za kvalitetan život i razvoj, navela je Snežana Klašnja, pomoćnica ministra omladinu i sport, istakavši da će inkluzivni park omogućiti osobama sa invaliditeom da se bave fizičkom rekreacijom i da na taj način kvalitetno provedu deo svog slobodnog vremena.

Tihomir Petković, gradonačelnik Užica, je istakao da je tim parkom oplemenjen jedan od najlepših prostura u gradu, te da je gradska vlast „još jednom pokazala da brine o svojim sugrađanima – osobama sa invaliditetom“. On je podsetio na to da je u martu ove godine, od sredstava prikupljenih od oprtuniteta, Ministarstvo pravde podržalo izgradnju lifta na gradskoj plaži, kojim je omogućio osobama sa invaliditeom, majkama sa decom u kolicima i biciklistima da se popenju na stari železnički most i da odatle koriste uređeno šetalište od sedam kilometara kroz kanjon reke Đetinje, kojim je nekada išla pruga uskog koloseka.

– Ovo je jedan od načina da se osobe sa invaliditetom aktiviraju i da doprinesu svom zdravlju, ali i samopouzdanju. Veoma je značajno i to što se inkluzivni park nalazi na tako lepom mestu, na kome će se ostvarivati kontakti s mladima i građanima koji nemaju invaliditet, čime se uklanjaju predsrasude prema osobama sa invaliditeom, navela je Tanja Selaković, predstavnica Udruženja mentalno nedovoljno razvijenih osoba „Anđeli“ i istakla važnost inkluzije, pa i u oblasti sporta i rekreacije.

Podrška Užicu

Snežana Klašnja, pomoćnica ministra za sport i omladinu, istakla je da je to Ministarstvo, od 2007. godne, sa skoro 50 miliona dinara podržalo 37 užičkih projekata i da je, sredstvima Fonda za mlade talente, stipendiralo 265 mladih iz Užica sa ukupno 67 miliona dinara.

Objavljeno: 19. 05. 2017.

Izvor: www.danas.rs

Autor: N. Kovačević

O tome i na:

– Отворен први инклузивни парк – www.glaszapadnesrbije.rs