Salon arhitekture: Gran pri za Paraolimpijski centar u Kragujevcu

U Muzeju primenjenih umetnosti u sredu uveče svečano je otvoren 39. Salon arhitekture pod sloganom “U realnosti”, a dobitnik gran prija je Predrag Milutinović.

Salon arhitekture: Gran-pri Milutinović

 

 

U Muzeju primenjenih umetnosti u sredu uveče svečano je otvoren 39. Salon arhitekture pod sloganom “U realnosti”, a dobitnik gran prija je Predrag Milutinović.

Žiri u sastavu Irena Videnov, predsednik, Duško Filipovski, Nenad Stjepanović, Miroljub Stanković i Maruša Zorec konstatovao je da je za ovogodišnji Salon kandidovano 233 radova u svim kategorijama, od čega je u zvaničnu selekciju uvršteno 112 radova, a u konkurenciji za nagrade razvrstano je 77 radova, u šest kategorija: arhitektura, urbanizam, enterijer, eksperiment i istraživanje, publikacije, arhitektonska kritika.

Velika nagrada (gran pri) dodeljena je Predragu Milutinoviću za realizovano delo Paraolimpijski centar u Kragujevcu.

“Autor sagledava svu realnost potreba korisnika tematskog centra, sportista sa invaliditetom, bez barijera, za smeštaj, rekonalescenciju, rekreaciju i rehabilitaciju, i ujedno inkorporira kroz jasan i primeren karakter jednostavne, prizemne forme, pristupačne i logične. Autor se ovim delom izdvojio u primeni prirodnih materijala, ne lobirajući aktuelne trendove i materijale, već čvrsto sledi svoju istrajnost u ideji i procesu realizacije celog objekta. Žiri je prepoznao u radu i nenametljivo uklapanje u istorijsko nasledje, gde se upotrebom tradicionalne opeke u svedenoj, ovog puta prizemnoj formi, izbalansiranih masa, dotakla i ponovila istorijska vrednost čuvenog Spomen parka 21.oktobar arhitekte Ivana Antića i Ivanke Raspopović u Kragujevcu. Paraolimpijski centar je značajna uspešna izvedba koja je, za sada, jedina u ovom delu Evrope”, naveo je žiri u obrazloženju.

Objavljeno: 30. 03. 2017.

Izvor: www.blic.rs