Pomoć za slabovidog Jenea Babija

Slepe i slabovide osobe u Vojvodini nalaze se na marginama društva.

 

Slepe i slabovide osobe u Vojvodini nalaze se na marginama društva.

Bačka Topola – Slepe i slabovide osobe u Vojvodini nalaze se na marginama društva. Snalaze se same, a u većim gradovima imaju pomoć asistenta koji im pomaže u svakodnevnim obavezama. Nažalost, to nije slučaj sa Jeneom Babi iz Bačke Topole, koji prima invalidsku penziju u visini od 13.000 dinara. Nadležni ove opštine kažu, da će gledati da pomognu svom sugrađaninu.

Slabovid od rođenja, Jene Babi iz Bačke Topole živi sam u porodičnoj kući. Korisnik je narodne kuhinje, a penzija koju dobija na osnovu invaliditeta nije mu dovoljna za život i lekove. Živi u trošnoj kući, kojoj preti urušavanje.

„Novac, da kupim sebi šta mi treba, za lekove, za hranu…Mislim, meni već sve fali. Sve mi propada, kuća koja propada“, kaže on.

Član Opštinskog veća zadužen za socijalu i zdravstvo, Armin Farkaš za RTV kaže da je upoznat sa problemom. Farkaš dalje objašnjava da pošto je Babi korisnik invalidske penzije nema pravo na novčanu naknadu koja se pruža preko Centra za socijalni rad.

„Jednokratna pomoć, u Opštini Bačka Topola iznosi 3.000 dinara. Na šta korisnici centra za socijalni rad imaju prava da zahtevaju dva puta godišnje. Međutim, kada ljudi žive u izuzetno teškim uslovima u susret u smislu da mogu zahtevati i dobijaju ta sredstva“, ističe Farkaš .

Farkaš je sa našom ekipom obišao Babija i obećao da će pokušati da se iz pozicije budžeta, po hitnom postupku, izdvoje sredstva za saniranje problema. Inače, iz opštinskog budžeta ove godine izdvojeno je 38 miliona dinara za socijalnu zaštitu, što je tri miliona više nego prethodne godine.

Objavljeno: 24. 03. 2017.

Izvor: www.rtv.rs

Izvor: RTV