Pomagala za osmoro dece do kraja godine

Udruženje „Čepom do osmeha” obradovaće danas dečaka Nikolu Jeličića s Novog Beograda elektromotornim invalidskim kolicima, čija je vrednost oko 300.000 dinara, odnosno deset tona recikliranih plastičnih čepova.

Foto: Čepom do osmeha

 

 

Udruženje „Čepom do osmeha” obradovaće danas dečaka Nikolu Jeličića s Novog Beograda elektromotornim invalidskim kolicima, čija je vrednost oko 300.000 dinara, odnosno deset tona recikliranih plastičnih čepova.

Nikola je petnaesto dete od početka akcije i četvrto u 2017. godini kome će Udruženje „Čepom do osmeha” pomoći tako što će mu pokloniti pomagalo. Elektromotorna invalidska kolica uručiće mu, osim predstavnika Udruženja, i višestruki svetski prvak u savate-boksu Goran Bajšanski i nekadašnji sportista i rukometni reprezentativac Vladimir Mandić.

Osim Nikoli, u organizaciji „Čepom do osmeha” ove godine biće kupljena pomagala za još osmoro dece. To su naši sugrađani Konstantin Janković i Aleksandra Krstić, kao i Neda Jovanović iz Niša, Mina Filipović iz Novog Bečeja, Nikola Vukelić iz Pančeva, Stefan Radovanović iz Smederevske Palanke, Emeše Varga iz Subotice i Uroš Joković iz Sočanice. Oni su odabrani javnim konkursom, koji je objavljen na sajtu Udruženja, a pravo da se prijave imale su porodice iz cele Srbije čija deca imaju bilo kakve smetnje u razvoju.

Inače, Udruženje „Čepom do osmeha” nastalo je 2012. godine na inicijativu diplomiranog ekologa Vanje Petković. Akcija je humanitarna, a novcem od reciklaže se kupuju specijalno izrađena pomagala za decu s invaliditetom ili nekom smetnjom u razvoju. Danas je ta humanitarna akcija najmasovnija na Balkanu po broju volontera.

– Naš primarni cilj je da se obezbedi pomagalo za svako dete, bez obzira na njegovu nacionalnu, versku ili rasnu pripadnost, s područja cele Srbije – kaže predsednica Udruženja Vanja Petković. – Akciju realizujemo uz pomoć organizatora i volontera koji se dobrovoljno angažuju o sopstvenom trošku, bez ikakve nadoknade. „Beks” kurirska klužba besplatno nam dovozi čepove iz svih krajeva Srbije, a za tu namenu nam je i NIS obezbedio kombi koji obilazi bliže postavljena mesta. Ponosni smo na to što se svakim danom uvećava broj kompanija koje prepoznaju dobrobit akcije i koje, u okviru svojih mogućnosti, daju doprinos. Humano srce pokazali su i vrtići, škole, fakulteti, sportski centri, kao i veliki broj pojedinaca, a podržava nas i Ministarstvo pravde. Ne bacajmo čep, jer ta mala stvar oslikava osmeh na licu!

Do sada je prikupljeno oko 75 tona plastičnih čepova, od kojih su kupljeni školski sto, dvoje invalidskih kolica i dečja invalidska kolica za samostalnu upotrebu, dva električna i tri terapeutska tricikla, sto i stolica po meri, laptop sa specijalno ugrađenim programima i sto, električni vertikalizator, električna invalidska kolica, kao i prenosivi računar za slepe koji koristi Brajevo pismo i transformaciju teksta u glas za četrnaestoro dečaka i devojčica širom Srbije.

D. Ristić

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: D. Ristić