Музика срасла с искреношћу и љубављу

Мини концертом учеснике минулог викенда завршених „Дана дефектолога Србије“ у Новом Саду одушевио је Мешовити инклузивни хор ИСОН, …

Мешовити инклузивни хор ИСОН на „Данима дефектолога Србије“

 

 

Мини концертом учеснике минулог викенда завршених „Дана дефектолога Србије“ у Новом Саду одушевио је Мешовити инклузивни хор ИСОН, појачан гостима из хорова „Вивак“ Основне школе „Душан Радовић“ из Новог Сада, србобранске ОШ „Вук Караџић“ и Хора просветних радника, а уз пратњу полазника школе флауте и гитаре „М кутка“.

И баш као што ИСОН, у црквено-духовном речнику, означава један основни тон пратње који изводи више певача,овај хор подсећа на то да деца с инвалидитетом представљају основни тон нашег друштва и да је једино с тим базичним тоном могуће постићи хармонију, јер без, основног, пратећег тона нема акорда!

– Хор ИСОН је основан 2004. године као пратећи октет за потребе школске светосавске представе, па смо први званични наступ и имали 27. јануара 2005, на дан Светог Саве на свечаној академији ШОСО „Милан Петровић“ у Новом Саду – каже руководилац овог хора Миша Близанац. – Поред деце с ометеношћу из ШОСО „Милан Петровић“ и њихових наставника и родитеља, у Хору певају и наставници и ученици из других школа, а имамо и студената и других људи добре воље који желе да нам помогну у раду, јер за чланство у нашем хору важна је једино жеља.

Исон се ближи 1.500. наступу, био је део многих акција, фестивала, хуманитарних концерата и балова, радио и ТВ емисија, како у земљи, тако и у иностранству. Ова завидна бројка, каже Миша Близанац, указује на то да нашем друштву недостаје не само музике, него музике која је срасла с искреношћу и љубављу, а то је оно што све људе, и одрасле и децу, у хору спаја и мотивише на даљи рад.

– У овом хору деца с ометеношћу у развоју кроз музикотерапију социјализују се и креативно проводе слободно време, а истовремено њихови наступи покрећу позитивне ставове према особама с инвалидитетом – каже Миша Близанац, иначе и наставник друштвене групе предмета у СОШО „Милан Петровић“.

– Ми кроз песму елиминишемо стереотипе о особама с инвалидитетом, јер музика нас спаја. У заједничком раду кроз певање, пробе и дружења, омогућавају се познанства с вршњацима, али и припадницима свих слојева друштва и продубљују се посредни и непосредни контакти са ближом и даљом околином .Путовања и наступи омогућавају излазак из уобичајене средине и свакодневице особа с инвалидитетом и подстичу и интензивирају њихову личну афирмацију.

На репертоару хора Исон, који броји педесетак сталних чланова, јесу етно, духовне, али и забавне нумере и свака песма носи поруку да је сваки појединац једнако важан и да се кроз заједнички рад и хорску синергију свака препрека савладава.

Д. Д.

Objavljeno: 18. 02. 2017.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: D. D.