Посебан рачунар само за Немању

Моји другари одавно имају компјутере, а сада ћу и ја, као и они, моћи да читам све што пише на њему – рекао је осмогодишњи Немања Кељачки, ученик другог разреда ОШ „Шаму Михаљ“.

Немања Кељачки са учитељицом крај поклона

 

Бачко Петрово Село: – Моји другари одавно имају компјутере, а сада ћу и ја, као и они, моћи да читам све што пише на њему – рекао је осмогодишњи Немања Кељачки, ученик другог разреда ОШ „Шаму Михаљ“ у Бачком Петровом Селу, који је у хуманитарно-еколошкој акцији „Чепом до осмеха“ добио специјални преносиви рачунар за слепе и слабовиде особе.

Прилагођено помагало, које користи Брајево писмо и трансформацију текста у глас, уручено је Немањи у учионици, у присуству вршњака, међу којима је и његов брат близанац Никола, званичника општине Бечеј и представника Покрајине. Акцију је поздравио покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић, који је изразио задовољство што су се људи мобилисали и солидарисали око акције, а председник општине Бечеј Драган Тошић је приматио да су сви који су узели учешће у хуманитарко-еколошкој акцији насмејани и пожелео више сличних активности.

Директор петровоселеске школе Ференц Беретка је нагласио да су се у акцији ангажовали ученици, али је било и учесника из локалне средине, те да ће се с још већим еланом наставити прикупљање чепова. Координатор Удружења „Чепом до осмеха“ за општине Ада, Бечеј и Нови Бечеј Карољ Божовић изразио је задовољство што се потврдило да све има смисла и да ће с још већим еланом наставити да сакупљају пластичне чепове за помоћ другима.

– Рачунар ће много олакшати рад Немањи, те ће подједнако као и његови другари, који живе у дигиталној ери, имати приступ информацијама потребним за школу и живот – додала је учитељица Миља Марковић, захваливши се читавом тиму ентузијаста, који су унели радост у учионицу и измамили осмех не само Немањи, него и његовим другарима из разреда.

Током 2017. још дванаесторо деце, како је планирано, добиће адекватан поклон. Удружење „Чепом до осмеха” усмерено је на то да се деци са инвалидитетом омогући лакше функционисање у свакодневном животу и образовању, а постиже се и еколошки доприноос у очувању животне средине, јер је до сада сакупљено преко 70 тона чепова, саопштила је Вања Петковић, идејни покретач акције и председник Удружења „Чепом до осмеха“.

Акција је замишљена да буде једноставна и ефикасна. Деца и одрасли сакупљају чепове, који се одвозе до центара за рециклажу, а прикупљени новац се користи за куповину помагала деци с инвалидитетом. Специјални преносиви рачунар за слепе, уручен Немањи, вредан је 1.500 долара, а досадашњи поклони су били вредности од 200 до 3.500 долара. Међу набављеним помагалима су електрични трицикл, терапеутски трицикл, школски сто прилагођен инвалидитету, електрични вертикализатор, електрична инвалидска колица…

Акција се наставља на територији читаве Србије, а да осмех у Бачком Петровом Селу буде сладак, побринула се Немањина мајка Ержебет, која је припремила торту за његове школске другаре, тим Удружења „Чепом до осмеха“ и госте.

В. Јанков

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: V. Jankov