Poseban računar samo za Nemanju

Moji drugari odavno imaju kompjutere, a sada ću i ja, kao i oni, moći da čitam sve što piše na njemu – rekao je osmogodišnji Nemanja Keljački, učenik drugog razreda OŠ „Šamu Mihalj“.

Nemanja Keljački sa učiteljicom kraj poklona

 

Bačko Petrovo Selo: – Moji drugari odavno imaju kompjutere, a sada ću i ja, kao i oni, moći da čitam sve što piše na njemu – rekao je osmogodišnji Nemanja Keljački, učenik drugog razreda OŠ „Šamu Mihalj“ u Bačkom Petrovom Selu, koji je u humanitarno-ekološkoj akciji „Čepom do osmeha“ dobio specijalni prenosivi računar za slepe i slabovide osobe.

Prilagođeno pomagalo, koje koristi Brajevo pismo i transformaciju teksta u glas, uručeno je Nemanji u učionici, u prisustvu vršnjaka, među kojima je i njegov brat blizanac Nikola, zvaničnika opštine Bečej i predstavnika Pokrajine. Akciju je pozdravio pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić, koji je izrazio zadovoljstvo što su se ljudi mobilisali i solidarisali oko akcije, a predsednik opštine Bečej Dragan Tošić je primatio da su svi koji su uzeli učešće u humanitarko-ekološkoj akciji nasmejani i poželeo više sličnih aktivnosti.

Direktor petrovoseleske škole Ferenc Beretka je naglasio da su se u akciji angažovali učenici, ali je bilo i učesnika iz lokalne sredine, te da će se s još većim elanom nastaviti prikupljanje čepova. Koordinator Udruženja „Čepom do osmeha“ za opštine Ada, Bečej i Novi Bečej Karolj Božović izrazio je zadovoljstvo što se potvrdilo da sve ima smisla i da će s još većim elanom nastaviti da sakupljaju plastične čepove za pomoć drugima.

– Računar će mnogo olakšati rad Nemanji, te će podjednako kao i njegovi drugari, koji žive u digitalnoj eri, imati pristup informacijama potrebnim za školu i život – dodala je učiteljica Milja Marković, zahvalivši se čitavom timu entuzijasta, koji su uneli radost u učionicu i izmamili osmeh ne samo Nemanji, nego i njegovim drugarima iz razreda.

Tokom 2017. još dvanaestoro dece, kako je planirano, dobiće adekvatan poklon. Udruženje „Čepom do osmeha” usmereno je na to da se deci sa invaliditetom omogući lakše funkcionisanje u svakodnevnom životu i obrazovanju, a postiže se i ekološki doprinoos u očuvanju životne sredine, jer je do sada sakupljeno preko 70 tona čepova, saopštila je Vanja Petković, idejni pokretač akcije i predsednik Udruženja „Čepom do osmeha“.

Akcija je zamišljena da bude jednostavna i efikasna. Deca i odrasli sakupljaju čepove, koji se odvoze do centara za reciklažu, a prikupljeni novac se koristi za kupovinu pomagala deci s invaliditetom. Specijalni prenosivi računar za slepe, uručen Nemanji, vredan je 1.500 dolara, a dosadašnji pokloni su bili vrednosti od 200 do 3.500 dolara. Među nabavljenim pomagalima su električni tricikl, terapeutski tricikl, školski sto prilagođen invaliditetu, električni vertikalizator, električna invalidska kolica…

Akcija se nastavlja na teritoriji čitave Srbije, a da osmeh u Bačkom Petrovom Selu bude sladak, pobrinula se Nemanjina majka Eržebet, koja je pripremila tortu za njegove školske drugare, tim Udruženja „Čepom do osmeha“ i goste.

V. Jankov

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: V. Jankov