Nikolić: Ostvariti bolje standarde za osobe sa invaliditetom

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da Srbija želi da za građane sa invaliditetom ostvari znatno bolje standarde nego što ih imaju danas.

 

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da Srbija želi da za građane sa invaliditetom ostvari znatno bolje standarde nego što ih imaju danas.

„Srbija pokušava da se uklopi u pravila Evropske unije da bi svojim građanima omogućila evropske standarde. Velika nam je želja da i za naše građane sa invaliditetom ostvarimo znatno bolje standarde nego što ih imaju danas“, rekao je Nikolić na sastanku sa delegacijom Saveza gluvih i nagluvih Srbije, koju je predvodila predsednica Suzana Masalać Matović.

Nikolić je istakao da je svestan činjenice da su u Srbiji osobe koje su gluve ili nagluve prinuđene na brojna ograničenja u životu, a kao najveće probleme je naveo nepostojanje rešenja za adekvatno informisanje, pružanje hitne medicinske pomoći, ali i brojna ograničenja pri školovanju gluve i nagluve dece, saopštila je pres služba predsednika Republike.

Predsednica Saveza Suzana Masalać Matović, zahvalila se predsedniku Nikoliću na pomoći i podršci prilikom usvajanja Zakona o upotrebi znakovnog jezika i zamolila ga da podrži inicijativu Saveza o hitnom donošenju novog Zakona o invalidskim organizacijama.

Ona je rekla da je sadašnja legislativa neadekvatna i ne može da na pravi način definiše i omogući rad lokalnih organizacija gluvih i nagluvih osoba. Zbog toga je neophodno donošenje novog Zakona o invalidskim organizacijama, kojim bi se ta materija mnogo bolje definisala.

Predsednik Nikolić je obećao da će se, u saradnji sa Vladom Srbije i Savezom gluvih i nagluvih Srbije, lično angažovati kako bi se što više popravio položaj gluvih i nagluvih osoba u našoj zemlji, navedeno je u saopštenju.

Izvor: www.rts.rs

Izvor: TANJUG