Siniša Mali: Ekonomski osnažujemo osobe sa invaliditetom

Gradonačelnik Siniša Mali, sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević i predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić obišli su 1. decembra Dnevni boravak za decu sa autizmom na Karaburmi, koji obeležava 20 godina postojanja.

 

Beograd – Gradonačelnik Siniša Mali, sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević i predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić obišli su 1. decembra Dnevni boravak za decu sa autizmom na Karaburmi, koji obeležava 20  godina postojanja.

Mali je istakao da se prethodnih 20 godina ništa nije ulagalo u taj dnevni boravak i podsetio da je to zatečeno stanje.

– Uspeli smo da zamenimo ogradu, renoviramo kotlarnicu i toalete. Ovo je  primer naše politike da brinemo o onima kojima je ta pomoć najporebnija. GSP „Beograd” dovozi i odvozi decu u boravak, koji radi od 6 sati ujutro do 6 sati poslepodne. Ovde deca imaju stručni nadzor, obroke i sve druge pogodnosti da se osećaju prijatno  – istakao je gradonačelnik.

On je podsetio da u gradu ima 14 dnevnih boravaka za decu ometenu urazvoju, 550 korisnika, od kojih 310 mališana ima lične pratioce, kao 50 personalnih asistenata za osobe sa invaliditetom. Posebno je ponosan, kako je rekao,  na rad Saveta za poboljšanje položaja osoba sa invalididitetom, koji je juče održao drugu sednicu.

– Donesena je odluka da će se usvojiti strategija da Grad Beograd bude prijateljski nastrojen prema osobama sa invaliditetom, da svaka institucija ima adekvatan prilaz za tu populaciju, dok će medicinsko osoblje u medicinskim ustanovama proći adekvatne obuke za rad sa osobama sa invaliditetom. Ključna stvar je da se osobe sa invaliditetom ekonomski osnaže, zbog čega je Savet za poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom doneo odluku da se krene u obuke tih lica, iz  oblasti IT-a i kozmetike, koje će finansirati grad – istakao je Mali i u susret Međunarodnom danu osoba sa invaliditetom, 3. decembra, najavio potpisivanje dva važna protokola u oblasti ekonomskog osnaživanja ovih osoba.

Sekretarka Stanisavljević istakla je da je ove godine pored kompletne rekonstrukcije Dnevnog boravka u Diljskoj na Karaburmi, rađena rekonstrukcija dnevnih boravaka „Kornelije Stanković”, „Sunce” i Dnevnog boravka u Šekspirovoj, dok su dnevni boravci u Rakovici i na Čukarici prošireni.

Jovičić je zahvalio gradonačelniku Beograda i Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, ocenjujući da se radi o velikim stvarima.Ovaj objekat je izgrađen 1996. godine i gotovo 20 godina ništa nije ulagano u njega, rekao je Jovičić  i dodao da socijalna politika, briga o starima i deci jesu okosnica i temelj gradske politike koju podržavaju ljudi iz opština.

Objavljeno: 01. 12. 2016.

Izvor: www.kurir.rs

Autor: Beoinfo

O tome i na:

– www.politika.rs – Mali obišao boravak za decu sa autizmom

– www.telegraf.rs –  Siniša Mali: Doneli smo odluku, Beograd će biti prijateljski nastrojen prema osobama sa invaliditetom