Svetski neurohirurzi na skupu u Novom Sadu

Kongres „Kontroverze u neurotraumatologiji” otvoriće danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Илустрација (Фото Д. Јевремовић)

 

Kongres „Kontroverze u neurotraumatologiji” otvoriće danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Novi Sad – Neurohirurzi iz 28 zemalja Evrope, Sjedinjenih Američkih Država i Japana učestvovaće na stručnom skupu koji će danas u Novom Sadu otvoriti predsednik Srbije Tomislav Nikolić, najavilo je Udruženje neurohirurga Srbije, koje kongres „Kontroverze u neurotraumatologiji” organizuje u Master centru Novosadskog sajma do 22. oktobra.

Očekuje se oko 300 učesnika, a predavanja će održati 72 stručnjaka neurohirurgije. Na kongresu će se razmatrati svi aspekti lečenja pacijenata sa povredama mozga, kičmene moždine i perifernog nervnog sistema, pa će mu prisustvovati i stručnjaci iz drugih disciplina medicine.

„Neurotraumatologija je jedan od tri vodeća uzroka smrtnosti i invaliditeta u celom svetu, pa i u Srbiji. Ovo je jedan od razloga zbog čega je kongres posvećen samo tome”, kaže predsednik Udruženja prof. dr Lukas Rasulić, koji je i potpredsednik Udruženja neurohirurga jugoistočne Evrope.

Za skup je dobijena i evropska akreditacija, po njegovim rečima, prvi put u istoriji srpske neurohirurgije, a ta potvrda je važna i za dalje obrazovanje mladih kadrova koji će na kongresu imati svoj forum i sesiju.

„Želimo da mladi doktori prepoznaju da imaju šansu da budu u Srbiji, da se tu može jako dobro raditi neurohirurgija i uopšte medicina. Naravno, za to je potrebno još mnogo dodatnih napora svih nas”, navodi dr Rasulić.

Predsednik Udruženja napominje da je ovo samo jedna od njihovih aktivnosti koje su u poslednjih pet godina intenzivirane na razmeni znanja i iskustva sa kolegama iz sveta. Srbiju su za to vreme posetili, dodaje, mnogi vodeći stručnjaci u ovoj oblasti, „a od 2013. godine evropska i svetska zajednica neurohirurga prepoznaje srpsku neurohirurgiju kao ozbiljan i relevantan činilac”.

„Naročito Klinika za neurohirurgiju u Novom Sadu ima svoje vrlo zapaženo mesto”, navodi dr Rasulić, dodajući da je cilj da se u čitavoj Srbiji nivo neurohirurgije podigne u rang evropskih i svetskih klinika, a da su stručni skupovi jedan od načina da se do toga dođe.

Po njegovim rečima, Srbija trenutno ima 76 hirurga i dvadesetak specijalizanata, i po tome je u rangu evropskog standarda 1:100.000 stanovnika. Na kongresu će biti održan i stručni simpozijum medicinskih sestara-tehničara, važne „karike” u zbrinjavanju ljudi sa povredama nervnog sistema.

Izvor: www.politika.rs

Autor: S. K.