Četiri medalje za srpske paraolimpijce u jednom danu!

Najuspešniji dan na Paraolimpijskim igrama započeo je stonoteniser Mitar Palikuća koji je osvojio bronzu, nešto kasnije prvo zlato donela je Borislava Perić Ranković, a samo nekoliko minuta potom bronzom se okitila Nada Matić. Srpski strelac Laslo Šuranji osvojio je zlato na Paraolimpijskim igrama u Riju, u disciplini 50 metara MK puškom trostav.

BEOGRAD, 2. 9. 2016. - Paraolimpijska reprezentacija Srbije krenula je danas u Rio de Zaneiro u Brazil, gde ce u naredne dve nedelje ucestvovati na Paraolimpijskim igrama. Srpski tim cini sesnaest sportista koji ce se boriti u stonom tenisu, dizanju tegova (powerliftingu), streljastvu i atletici. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/SVA/EV)

 

Najuspešniji dan na Paraolimpijskim igrama započeo je stonoteniser Mitar Palikuća koji je osvojio bronzu, nešto kasnije prvo zlato donela je Borislava Perić Ranković, a samo nekoliko minuta potom bronzom se okitila Nada Matić. Srpski strelac Laslo Šuranji osvojio je zlato na Paraolimpijskim igrama u Riju, u disciplini 50 metara MK puškom trostav.

Streljaštvo:

Srpski strelac Laslo Šuranji osvojio je zlato na Paraolimpijskim igrama u Riju, u disciplini 50 metara MK puškom trostav.

On je u finalu zabeležio rezultat od 453,7 krugova, srebro je pripalo Abdulu Sultanu Alarjaniju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata s rezultatom (451), dok je Izraelac Doron Šaziri osvojio bronzu (437,5)

Šuranji je ujedno postavio i novi paralolimpijski rekord u ovoj disciplini, pošto je prethodno i u kvalifikacijama ostvario najbolji rezultat.

Ovo je četvrta medalja za Srbiju u Riju, a sve četiri su osvojene u ponedeljak.

Najuspešniji dan na Paraolimpijskim igrama započeo je stonoteniser Mitar Palikuća koji je osvojio bronzu, nešto kasnije prvo zlato donela je Borislava Perić Ranković, a samo nekoliko minuta potom bronzom se okitila Nada Matić.

Šuranji (38 godina) je trijumfovao sa 453,7 krugova. Bio je najprecizniji i u kvalifikacijama, u kojima je pogodio 1.165 krugova. Oba rezultata su automatski i novi paraolimpijski rekordi, s obzirom na to da su POI u Riju prve po novim pravilima, ali Šuranjijev rezultat iz kvalifikacija je bolji i od dosadašnjeg rekorda POI, po starim pravilima, koji je držao Šveđanin Jonas Jakobson – 1.163 kruga. Jakobson nije ušao u finale.

Srpski strelac iz Novog Bečeja je od početka finala pokazao da je ozbiljan kandidat za medalju, uglavnom se „selio“ sa prvog na drugo mesto. Vođstvo nije ispuštao od druge serije poslednjeg, stojećeg/sedećeg stava. Strelci paraolimpijci zauzimaju stav u zavisnosti od mogućnosti, a kategorija SH1 znači da im nije neophodan pomoćni stalak da bi držali oružje.

Drugoplasiranog Abdulu Sultana Alarjanija (Ujedinjeni Arapski Emirati) je iza sebe ostavio za 2,1 krug. Alarjani je bio drugi i u kvalifikacijama, u kojima je zaostao dva kruga za srpskim strelcem. Zanimljivo je, u finale se plasirao i rođeni brat strelca iz UAE Abdula Saif Alarjani i zauzeo peto mesto.

Šuranjiju, koji je na POI debitovao u Londonu 2012, ovo je drugo finale u Rio de Žaneiru. Vazdušnom puškom je zauzeo peto mesto. Zbog jedne greške izmakla mu je medalja.

Izvor: b92.net

Izvor: www.prva.rs

O tome i na:

– Šuranji rekordom do zlata u Rio de Žaneiru – www. rts.rs

 

Stoni tenis:

Palikuća doneo prvu medalju Srbiji na Paraolimpijskim igrama

Stonoteniser Mitar Palikuća doneo je Srbiji prvu medalju na Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, pošto je osvojio bronzanu medalju u stonom tenisu, klasa pet.

Palikuća je pobedio Norvežanina Tomija Urhauga sa 3:1 (4:11, 14:12, 11:6, 11:9).

Zlatnu medalju osvojio je Kinez Kao Ningning, koji je pobedio Nemca Valentina Bausa sa 3:0.

Čestitka ministra Udovičića

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić čestitao je Mitru Palikući osvajanje medalje.

„Svaka čast, Mitre, bravo šampione! Ovo je naša prva medalja na Paraolimpijskim igrama u Riju i verujem da će biti ogroman podstrek svim našim sportistima da nastave tim putem“, napisao je ministar.

Udovičić je dodao da su snaga i volja kojom se Mitar borio za zemlju, i to odličje, ponos svih.

Izvor: rts.rs

www.youtube.com/watch?v=cuCOVycwaLc

 

Borislava Perić Ranković osvojila zlato u Riju

Stonoteniserka Borislava Perić Ranković osvojila je zlatnu medalju na Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, pošto je u finalu savladala Kineskinju Mijao Žang sa 3:2 (11:4, 6:11, 7:11, 11:3, 11:6).

Srpska sportistkinja je do fantastičnog uspeha došla nakon preokreta i odličnom igrom u četvrtom i petom setu.

Borislava Perić Ranković je konačno došla do toliko željenog zlata, nakon srebrnih medalja u Pekingu 2008. godine i u Londonu četiri godine kasnije.

Ovo je danas druga medalja za Srbiju, pošto je stonoteniser Mitart Palikuća osvojip bronzanu medalju pobedom protiv Norvežanina Tomija Orhauga sa 3:1.

Treću medalju u ovom danu za Srbiju, osvojila je Nada Matić, koja je savladala Su Gilroj iz Velike Britanije sa 3:2.

Čestitke paraolimpijcima

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić čestitao je srpskim stonoteniserima na osvojenim medaljama.

„„Upućujem najiskrenije čestitke srpskim paraolimpijcima na osvojenim medaljama u Riju.
Zahvaljujući stonoteniserima Borislavi Perić Ranković, Nadi Matić i Mitru Palikući, Srbija je za samo sat vremena postala bogatija za tri odličja – jednu zlatnu i dve bronzane medalje. Cvaka vam čast za borbenost, istrajnost i ogromnu želju da na paraolimpijskom postolju predstavljate svoju zemlju, kako to i dolikuje najboljima“, ističe se u čestitki premijera.

Vučić je izrazio uverenje da će srpski paraolimpijci i u nastavku takmičenja postići izuzetne rezultate, saopstila je Kancelarija za saradnju sa medijima.

Ministar sporta i omladine Vanja Udovičić čestitao je Borislavi Perić Ranković i Nadi Matić na osvojenim medaljama u Riju.

„Naša zlatna Borislava, naša velika šampionka, motiv i inspiracija mnogima godinama unazad, donela je Srbiji prvo paraolimpijsko zlato! Borislava svakim novim uspehom dokazuje da granice ne postoje i da su one tamo gde ih mi postavimo! Svim srcem čestitam i Borislavi i njenom stručnom štabu i Paraolimpijskom komitetu Srbije na ovom istorijskom zlatu za našu zemlju!“, navodi se u čestitki Udovičića Borislavi Perić Ranković.

U njegovoj čestitki Nadi Matić se ističe: „Bravo Nado, svaka čast šampionko! Ovo je ogroman uspeh za naš parolimpijski stoni tenis i dokaz u kojoj meri su naši paraolimpijci dominantni na svetskom tronu! Oni jesu ponos naše zemlje i veliki motiv za sve nas! Čestitam i Nadi i njenom stručnom štabu i Paraolimpijsko komitetu Srbije na ovom veličanstvenom uspehu!“

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić čestitao je srpskim sportistima osvajanje medalja na Paraolimpijskim igrama u Riju.

„Draga Borislava, zastava Srbije koju ste nosili na otvaranju Paraolimpijskih igara danas se viorila na najvišem jarbolu. Vašom virtouznom pobedom Srbiji ste doneli prvo zlato i najveću radost svim građanima. Bili ste i ostali primer borbe i uspeha. Srećna Vam bila zlatna medalja osvojena veštinom i srcem podjednako!“, ističe se u čestitki predsednika Nikolića.

Čestitajući osvajanje bronzane medalje Mitru Palikući, predsednik je poručio: „Neka Vaša prva osvojena medalja za Srbiju bude srećan početak za buduća odličja naših paraolimpijaca. Ponosni smo na Vaš uspeh kojim ste obradovali naciju. Bravo Mitre za vitešku borbu kojom ste pokazali kako se brane boje Srbije“.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković čestitala je Borislavi Perić Ranković osvajanje zlatne medalje.

„U ime Narodne skupštine i lično ime upućujem Vam najiskrenije čestitke na fantastičnoj igri i zlatnoj medalji kojom ste još jednom potvrdili da ste u samom vrhu ovog sporta i kojom ste ispunili naše nade. Borislava, svaka čast!“, poručila je Gojkovićeva.

Ona je čestitke uputila i stonoteniserki Nadi Matić na osvajanju bronzane medalje, kao i stonoteniseru Mitru Palikući na bronzanoj medalji.

„Čestitam na osvojenim medaljama, i pokazanoj igri i borbenosti. Srbija je ponosna na vas“, navela je Gojkovićeva.

Izvor: www.rts.rs

 

Nada Matić osvojila bronzu

Srpska stonoteniserka Nada Matić osvojila je bronzanu medalju na Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru u klasi četiri.

Matićeva je u borbi za treće mesto pobedila Britanku Su Gilroj sa 3:2, po setovima 12:14, 8:11, 11:8, 11:6 i 11:6.

Ovo je treća medalja za Srbiju na Paraolimpijskim igrama u Riju, pošto je prvo Mitar Palikuća osvojio bronzano odličje, a potom je zlatnu medalju Srbiji donela Borislava Perić-Ranković.

Izvor: www.rts.rs

www.youtube.com/watch?v=SJh7GuzFksI

www.youtube.com/watch?v=N9pzBoDB6Dk

 

Paraolimpijci dobili himnu – „Šampioni svaki dan“

Paraolimpijska reprezentacija Srbije dobila je svoju nezvaničnu himnu.

Himna sadrži motivacionu poruku da su naši paraolimpijci „šampioni svaki dan“, a pesmu je za potrebe našeg tima, koji je trenutno u Riju, uradila beogradska hip-hop grupa THCF.

Momci iz THCF su obradili svoju popularnu pesmu „Igraj i pobedi“, koja je bila prvobitno namenjena našim košarkašima, ali je ubrzo postala himna uz koju se proslavljaju sve pobede naših sportista.

Pored toga što govori o tome da ovi sportisti uspešno savladavaju sve životne i sportske prepreke, pesma „Šampioni svaki dan“ je ujedno i poziv za sve građane da prate i podržavaju naše paraolimpijce tokom igara u Riju.

„Šampioni svaki dan“ je ujedno i naziv projekta u okviru koga Jelen pruža aktivnu podršku Paraolimpijskom komitetu Srbije tokom celog olimpijskog ciklusa, do sledećih igara u Tokiju.

www.youtube.com/watch?v=JOjI8Xtsetk

Objaviljeno: 08.09.2016.

Izvor: b92.net

Autor: N. Đ.