Sjenica: Nijedna osoba sa invaliditetom ne radi

Sekretar Opštinskog udruženja za pomoć deci i osobama sa smetnjama u razvoju Jasmina Hodžić izjavila je da trenutno nijedna osoba sa invaliditetom u Sjenici ne radi i da je to poražavajući podatak.

 

Sekretar Opštinskog udruženja za pomoć deci i osobama sa smetnjama u razvoju Jasmina Hodžić izjavila je da trenutno nijedna osoba sa invaliditetom u Sjenici ne radi i da je to poražavajući podatak.

„Koliko je meni poznato, do nedavno su radile dve osobe sa invaliditetom, ali više ne rade. Bez obzira što Nacionalna služba za zapošljavanje nudi razne programe i povlastice poslodavcima ukoliko zaposle osobu sa invaliditetom, oni se na taj korak ne odlučuju. Ne bih da navodim razloge zašto to ne rade, ali mislim da nam je svima jasno“, kazala je Hodžić u emisiji Živeti zajedno na radiju Sto plus.

Pored zapošljavanja, ona navodi da su problemi osoba sa posebnim potrebama u Sjenici identični ili slični kao i u drugim gradovima Srbije.

„I dalje su prisutne prostorne prepreke, veliki broj javnih ustanova i institucija je nedostupan osobama u invalidskim kolicima ili koje se teško kreću. Nema prilaznih rampi, a čak imamo slučajeve da se nastava za teško pokretnu decu izvodi na spratu. Nemamo personalne asistente i generalno se u celoj zemlji malo izdvaja za osobe sa posebnim potrebama, pogotovo ako težimo nekom humanom društvu“, ocenila je Hodžić.

Ipak, sekretar tog udruženja je navela da se položaj osoba sa posebnim potrebama u Sjenici značajno popravio u poslednjih 13 godina, koliko oni postoje.

Ona je dodala da je pomoć lokalne samouprave, nadležnih ministarstava i institucija sada veća, a da je i lokalna zajednica senzibilnija za potrebe osoba sa invaliditetom.

„Prvo smo i nažalost jedino udruženje tog tipa u našoj opštini. Za ovaj period smo postigli puno, osobe sa posebnim potrebama su ojačale i vidljive su u gradu, ne dešava se više da porodice kriju decu sa posebnim potrebama, već se ona okupljaju u našem udruženju, organizuju predstave, izložbe, recitacije. Prihvaćene su u društvu“, kazala je Hodžić.

U Udruženju je angažovano 10 stručnjaka koji svakodnevno radi sa tridesetak dece sa posebnim potrebama i to u popodnevnim satima.

Među aktivnostima koje se sprovode su razne radionice, muzičke i sportske, rad sa glinom, a često se organizuju i izleti u prirodi.

„Pre tri godine smo uz pomoć Ministarstva za socijalna pitanja i lokalne samouprave izgradili objekat za dnevni boravak osoba sa posebnim potrebama. Zbog određenih administrativnih problema, objekat još nema upotrebnu dozvolu, pa ne možemo da organizujemo celodnevne boravke dece, što nam je primarni cilj u narednih godinu dana“, rekla je Jasmina Hodžić.

Ona je dodala i da je jedan od zadataka Udruženja u narednom periodu da okupi i osobe sa posebnim potrebama sa seoskog područja, koje su trenutno često izolovane, prepuštene same sebi i porodici, bez prilike da ostvare svoja najosnovnija prava.

„Zbog udaljenosti sela na Pešteru od Sjenice i vremenskih neprilika, deca sa posebnim potrebama iz tih krajeva nisu deo naših radionica. Ipak, kad god nam vreme dozvoljava odlazimo do njih, obilazimo ih u okviru aktivnosti pomoć u kući. Takođe, često vodimo sa nama i negovateljice i geronto-domaćice koje im pomažu“, izjavila je Hodžić.

Izvor: www.novosti.rs

Izvor: Beta