Tandem bicikl za vožnju života

Medijski edukativni centar u Beogradu i Rotari klub Beograd Dunav pokrenuli su akciju, koju su nazvali „Tandem“ u želji da naprave startap projekat namenjen slepima.

Bojan Biga sa Miomirom Rajčevićem i Borivojem Kovačevićem

 

Bečej: Medijski edukativni centar u Beogradu i Rotari klub Beograd Dunav pokrenuli su akciju, koju su nazvali „Tandem“ u želji da naprave startap projekat namenjen slepima, koji treba da doprinese njihovom potpunijem uključenju u projekte namenjene mladima. Ideja je da se pokaže da jedan slepi mladić može da pokrene sopstveni biznis, a možda i da animira druge da krenu istim ili sličnim putem.

– Inspiraciju za ovaj projekat dobio sam kada sam na Fejsbuk stranici video slike našeg slepog prijatelja iz Bečeja Bojana Bige kako je opremio tandem bicikl. Poznajem Bojana već par godina, jer smo u Bečeju snimili dokumetarac o njegovom životu i zanimanjima, a on je tada, između ostalog, demonstrirao kako, mada je slep, vozi bicikl. Naravno, ne u saobraćaju, već na određenom obezbeđenom prostoru. Neko ko nije hendikepiran vozio je ispred njega i zvonio, a on je po zvuku vozio iza njega. Ne samo da je sam vozio bicikl, već je na zadnjem sedištu bila i članica ekipe Teo Lukač – ispričao nam je direktor Medijskog edukativnog centra Miomir Rajčević.

Ideju je prihvatio Rotari klub Beograd Dunav, a očekuje se i uključenje Rotari kluba Stari Bečej. Naime, potrebno je da se sakupljaju stari dvotočkaši i dopremaju do tridesettrogodišnjeg Bojana Bige, da bi on od njih pravio takozvani tandem bicikl. Za svoj trud biće adekvatno plaćen i to bi mogao da mu bude dopunski prihod.

Borivoje Kovačević iz Rotari kluba Beograd Dunav dodaje da se planira, kada bude urađeno desetak tandem bicikala, organizacija biciklističke ture uz Dunav, gde će mladi koji vide voziti u tandemu sa slepima i u vožnji im pričati kroz kakve predele voze, o istoriji i drugim zanimljivostima tog kraja.
– Osim rotarijanaca iz Bečeja, planiramo da u sve uključimo fabriku biciklova „Partizan” iz Subotice, koja ima svoju prodajnu akciju „novi bicikl za stari“, a to znači da imaju na lageru dosta starih biciklova. Bojan bi ih reciklirao i, ako bi bila dva ista ili slična modela, upario u tandem.

U Beogradu postoji firma koja iznamljuje biciklove za vožnju po Ušću ili Adi ciganliji, ali nemaju nijedan tandem. Planiramo da svaki tandem bicikl koji Bojan napravi dobije sponzora, koji će ga otkupiti i tako Bojanu omogućiti nastavak biznisa. Firma koja rentira bicikle bi, takođe, od izdavanja prebacivala novac Bojanu za rezervne delove i rad njegovih saradnika. Jer, Bojan može mnogo toga da uradi sam, ali ne može da vari i farba bicikle, pa će mu tu biti potrebna pomoć mlađeg brata ili nekog drugog – kaže Rajčević i dodaje da je uslov za firme koje rentiraju tandem bicikle da slepim osobama ne naplaćuju vožnju.

Bojan je prihvatio ideju da se upusti u posao, iako je završio medicinsku školu smer fizioterapeuta. Potvrdio se stručnim radom tokom šestomesečnog pripravničkog staža u ovdašnjoj Jodnoj banji, ali posle toga za njega posla nema u struci. Bojan je svestan s kakvim će se problemima suočiti, ali je naučio da se svakodnevno bori.

– Problemi uvek postoje, kao i za sve druge, ali su oni uz dobru organizaciju rešivi. Uhvatiću se u koštac s izazovom koji mi je ponuđen. Ovo je eksperimentalni program i mislim da mogu da se nosim s njim. Kada uskoro bude gotov prvi tandem bicikl, razgovaraćemo više – rekao nam je Bojan Biga.

V. Jankov

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: V. Jankov