Sertifikati za pedeset tri nezaposlene osobe

Pedeset tri nezaposlene osobe sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u Leskovcu dobile su 13. maja sertifikate za uspešno završenu obuku iz engleskog i nemačkog jezika (početni nivo), osnovnu informatičku obuku, obuku za veb dizajn i obuku za računovođe.

 

Leskovac –  Pedeset tri nezaposlene osobe sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u Leskovcu dobile su 13. maja sertifikate za uspešno završenu obuku iz engleskog i nemačkog jezika (početni nivo), osnovnu informatičku obuku, obuku za veb dizajn i obuku za računovođe.

Krajem decembra prošle godine NSZ je organizovala devet obuka za potrebe tržišta rada, kojima je obuhvaćeno 89 polaznika, od toga 18 osoba sa invaliditetom i 71 osoba iz kategorije ostalih nezaposlenih lica.

„ Cilj  ovih obuka je i da budu uključene posebo ugožene kategorije nezaposlenih lica. Predlog obuka koje se organizuju sačinjava se na osnovu analize koja se vrši tokom godine, i to na osnovu prijavljenih potreba za zapošljavanje od strane poslodavaca, deficitarnosti pojednih obrazovnih profila, deficitarnosti posebnih znanja i veština koje su neophodne i na osnovu potreba lokalnog tržišta rada, kao i izražene motivisanosti nezaposlenih da budu uključena u pojedine vrste obuka. Na osnovu svega toga sačinjava se katalog obuka koje se realizuju“ , rekla je Marija Stevanović, šef Službe za posrednovanje u zapošljavanju i PR u filijali NSZ Leskovac.

NSZ je za realizaciju svih devet obuka izdvojila oko 2 miliona dinara, i to izvođačima obuka, polaznicima za putne troškove, na ime osiguranja za slučaj povrede na radu i profesionalnog oboljenja, a za osobe sa invaliditetom i novčanu pomoć u visini od 20 procenata od minimalne zarade za vreme trajanja obuke.

„Strateški cilj NSZ-a je da 30 procenata od ukupno angažovanih lica koja su uspešno završila obuku bude zapošljeno nakon realizacije programa. Očekuje se da oni zaposljenje nađu bilo zasnivanjem radnog odnosa, kroz fleksibilne oblike rada, angažovanjem na privremenim i povremenim poslovima, kroz ugovore o delu, honorarne poslove, kao i kroz programe samozapošljavanja, odnosno otpočinjanja samostalne delatnosti, rekla je Marija Stevanović.

Objavljeno: 13.05.2016.

Izvor: www.jugpress.com

Autor: JUGPRESS