Računarskim pomagalima do veće samostalnosti osoba s invaliditetom

Za partnerski projekat „Aktivna inkluzija: E- pristupačno obrazovanje u Srbiji“, koji je realizovan tokom 2014–2015. godine u partnerstvu s organizacijom „Otvorete gi prozorcite“ iz Skoplja, Ekumenska humanitarna organizacija s Telepa dobila je svetsko priznanje, sertifikat „Innovative Practice2016.“

Direktor EHO-a Robert Bu primio priznanje

 

Za partnerski projekat „Aktivna inkluzija: E- pristupačno obrazovanje u Srbiji“, koji je realizovan tokom 2014–2015. godine u partnerstvu s organizacijom „Otvorete gi prozorcite“ iz Skoplja, Ekumenska humanitarna organizacija s Telepa dobila je svetsko priznanje, sertifikat „Innovative Practice2016.“

To je drugo svetsko priznanje za EHO i rad s osobama s invaliditetom. Priznanje im je uručeno sredinom februara ove godine, na 5. međunarodnoj „Zero Project konferenciji – Inovativne politike i inovativne prakse u inkluzivnom obrazovanju“, na koju je bilo prijavljeno oko 300 inovativnih projekata.

– Cilj projekta jeste korišćenje asistivnih i informatičkih tehnologija u osnovnim školama za decu s invaliditetom – kaže koordinator projekta Damir Krkobabić. – Asistivne tehnologije podrazumevaju različite kompjuterske tehnologije koje omogućavaju postizanje optimalne samostalnosti i komunikativne sposobnosti dece i osoba s invaliditetom kojima je takva oprema potrebna. To su različita elektronska pomagala u vidu tastatura, alternativnih komandi, sredstava za komunikaciju i različiti softveri. Kroz taj projekat nastojali smo da promovišemo asistivne tehnologije i da ih dovedemo u osnovne škole da bi ih učenici s invaliditetom, već od ranog uzrasta mogli koristiti i na taj način učestvovati u nastavi ravnopravno sa svim ostalim učenicama. Na taj način pomažemo procesu inkluzivnog obrazovanja, koje je zakonska obaveza u Srbiji.

Plan je da se u narednom periodu taj projekat nastavi u tom ili sličnom obliku i da izađe van okvira Novog Sada jer, u principu, škole u Novom Sadu imaju veći pristup resursima nego one u ruralnim sredinama. Tokom projekta, sarađivali su s 11 osnovnih škola, od kojih je osam u Novom Sadu, a ostale su iz Kisača, Veternika i Pivnica. Te škole su dobile one asistivne tehnologije za koje su same procenile da su najpotrebnije i na taj način trinaestoro učenika s invaliditetom dobilo je i kompjutere i, ukoliko im je bila potrebna, i asistivnu tehnologiju. Za stručno osoblje škola koje su učestvovale u realizaciji projekta, organizovan je i trening korišćenja tih tehnologija s kolegama iz Makedonije jer, kako kaže naš sagovornik, makedonska organizacija „Otvorete gi prozorcite“ ima dosta iskustva u korišćenju asistivne tehnologije i njenoj promociji.

– S obzirom na to da je sam projekat realizovan u partnerstvu s tom makedonskom organizacijom, njihovi koordinatori su održali trening stručnom osoblju naših osnovnih škola, na kojem su ih podučavali kako se koriste te tehnologije i kako se mogu koristiti u obrazovnom procesu – rekao je Krkobabić. – Išli smo i u studijsku posetu Makedoniji, pošto je u nekim aspektima ta zemlja otišla korak ispred nas kada je u pitanju E- inkluzivno obrazovanje i uvođenje kompjutera u obrazovni sistem i korišćenje računara kao dela procesa inkluzije u obrazovanju. Imali smo priliku da posetimo njihove škole, Ministarstvo obrazovanja i da se upoznamo s njihovom praksom. Na kraju smo u decembru imali konferenciju na kojoj smo sumirali rezultate projekta i na koju smo pozvali profesore s Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, kao i profesore s makedonskog fakulteta jer smo želeli da uvedemo i akademsko zvanje da bismo otišli korak dalje u promociji asistivnih tehnologija i njihovog korišćenja u obrazovnim procesima.

U EHO centru se nalaze kompjuteri koji podržavaju te asistivne tehnologije, tako da osobe s invaliditetom kojima je to potrebno mogu doći u centar i koristiti računare i neke od tih tehnologija. Na sajtu EHO organizacije ehons.org dostupan je i softver za čitanje i pisanje koji mogu koristiti i deca sa invaliditetom, ali i deca bez invaliditeta.

I. Mikloši

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: I. Mikloši