Novosađanka Svjetlana Timotić jedina Evropljanka nagrađena za hrabrost

Svetska Fondacija „Žene imaju krila“ (Women Have Wings) dodelila je šest Nagrada za hrabrost (Courage Award), među kojima i Novosađanki Svjetlani Timotić.

 

Svetska Fondacija „Žene imaju krila“ (Women Have Wings) dodelila je šest Nagrada za hrabrost (Courage Award), među kojima i Novosađanki Svjetlani Timotić.

U obrazloženju nagrade piše da je Svjetlana Timotić jedna od najaktivnijih žena koje se bave pitanjima ženskih prava i perspektivama žena sa invaliditetom u srpskom društvu i u feminističkom pokretu u Srbiji. U odboru je Mreže Žene protiv nasilja, nevladine organizacije koja pruža podršku ženama i radi na smanjenju nasilja nad ženama u Srbiji.

Svjetlana za 021 kaže da nagradu nije očekivala, ali da ona predstavlja priznanje svim ženskim pokretima, kao i ženama sa invaliditetom.

„To je naročito velika stvar za srpski pokret, koji se jako trudi da se suzbije nasilje nad ženama. Ovo je nagrada za sve nas. Mislim da je nagrada značajna jer je neko u svetu prepoznao naš rad i sve što radim s kolegama iz svih ženskih pokreta“, kaže Timotićeva i dodaje da je još uvek pod ogromnim utiskom.

Timotić je izabrana za članicu borda Mreže žena protiv nasilja, nacionalne koalicije 28 nevladinih organizacija iz 19 gradova Srbije, koje pružaju podršku ženama i rade na smanjenju nasilja nad njima.

Zahvaljujući angažmanu Svjetlane Timotić, organizacija „Iz kruga Vojvodina“ neprestano radi na edukaciji mladih i donosilaca odluka u državi, kako bi se promenili stereotipi o ženama sa invaliditetom i kako bi za njih stvorili mogućnost da se susreću i izgrade sigurnu zajednicu.

Uz Svjetlanu Timotić, nagradu za hrabrost ove godine dobile su i Fela Rezafinjato s Madagaskara, Jasmin Soraja (Yasmine Soraya) iz Indonezije, Davideta Togba Kasel (Davidetta Togba-Cašell) iz Liberije, Mirjam Pikstun (Miriam Pixtun) iz Gvatemale i Ebigejl Nuankvo (Obiageli Nwankwo) iz Nigerije.

Svake godine Fondacija Žene imaju krila dodeljuje Nagradu hrabrosti ženama širom sveta koje žive u hrabrom duhu Amelie Earhart, američke pionirke avijacije i aktivistkinje koja se borila za prava žena, a koja je 2. jula 1937. godine nestala nad Tihim okeanom, tokom leta oko sveta.

Izvor: www.021.rs