JAT izgubio slučaj zbog diskriminacije

19

Presedan u borbi za prava osoba sa invaliditetom. Beograd – Posle šest godina suđenja, Snježani Jolić, pravnoj savetnici u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, nedavno je potvrđena presuda protiv kompanije JAT ervejz (sada Er Srbija) zbog diskriminacije osoba sa invaliditetom. Ovo je prvi put da je osoba sa invaliditetom u Srbiji dobila spor zbog diskriminacije.

Presedan u borbi za prava osoba sa invaliditetom.

Beograd  – Posle šest godina suđenja, Snježani Jolić, pravnoj savetnici u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, nedavno je potvrđena presuda protiv kompanije JAT ervejz (sada Er Srbija) zbog diskriminacije osoba sa invaliditetom. Ovo je prvi put da je osoba sa invaliditetom u Srbiji dobila spor zbog diskriminacije.

Naime, tadašnji avio-prevoznik JAT nije želeo Jolićevoj da proda kartu do Amsterdama ukoliko ne putuje s pratiocem, jer je u invalidskim kolicima. Ona je tužbu podnela 2008, da bi beogradski Prvi osnovni sud tek pet godina kasnije ocenio to kao „diskriminatorski postupak“ i naložio Er Srbiji da Jolićevoj isplati 350.000 dinara zbog pretrpljenih duševnih bolova. Viši sud u Beogradu nedavno je potvrdio presudu u njenu korist. Inače, odšteta je smanjena na 250.000 dinara.

– Kada mi je advokatica javila da je presuda potvrđena, bila sam veoma zadovoljna, jer je proces trajao jako dugo. Ali, najviše sam bila srećna zbog toga što je to pobeda u borbi za ljudska prava, odnosno prava osoba sa hendikepom – kaže za Danas Snježana Jolić. Naša sagovornica se nada da će njen primer uticati na to da budući procesi protiv diskriminacije budu kraći, kao i da će ohrabriti osobe sa hendikepom da štite sebe i svoja prava. Kako ukazuje, nikada nije imala problem sa stranim avio-kompanijama.

– Niko od nas nije bolestan da bi ovako bio uslovljavan – naglašava ona. Inače, kada je prošle godine Prvi osnovni sud u Beogradu presudio u korist Jolićeve, njena advokatica Violeta Kočić Mitaček je tada izjavila za Danas da je JAT prvobitno uslovljavao osobe u invalidskim kolicima da potpisuju obrazac po kom „prihvataju da lete na sopstvenu odgovornost“, da bi zatim uveli pravilo da ne mogu da lete bez pratioca, a u nekim slučajevima su zahtevali da pratilac bude zdravstveni radnik.

Povezan slučaj

Još jedan slučaj diskriminacije osoba sa invaliditetom u avio-kompaniji JAT ervejz, sadašnja Er Srbija, desio se pre pet godina, kada je Ljupka Mihajlovska, neposredno pre leta za Sarajevo, morala da potpiše dokument u kome se JAT, njegovo osoblje i agenti oslobađaju svake odgovornosti za moguće pogoršanje zdravstvenog stanja, koje bi moglo da usledi zbog leta avionom.

Izvor: www.danas.rs

Autor: J. Diković

Оставите одговор