Vulin o osobama sa invaliditetom

25

Beograd — Ministarstvo za rad i Vlada nisu smanjili ni jedan jedini dinar u bilo kom opsegu prava osoba sa invaliditetom.

Beograd — Ministarstvo za rad i Vlada nisu smanjili ni jedan jedini dinar u bilo kom opsegu prava osoba sa invaliditetom.

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin otvorio je izložbu umetničkih radova povodom Svetskog dana osoba sa invaliditetom.

Vulin je rekao da nije bilo smanjenja ni nadoknada, ali ni dotacija koje se daju udruženjima.

„U skladu sa planom obezbedili smo redovno finansiranje 22 pokrajinske i 11 republičkih organizacija osoba sa invaliditetom. Za njihovo redovno funkcionisanje obezbedili smo 223 miliona dinara“, rekao je Vulin.

On je dodao da se nada da će se do kraja godine, ukoliko Skupština Srbije bude imala dovoljno prostora, raspravljati o zakonima o uptorebi psa vodiča i upotrebi znakovnog jezika, dok sa sigurnošću može da kaže da će sledeće godine biti donet zakon o udruženjima.

„Kvalitet jednog društva se meri prema tome kako se to društvo odnosi prema svojim najslabijim članovima. Osobe sa invaliditetom pripadaju najranjivijoj grupi, ali oni nisu nevidljivi, oni su punopravan i važan deo ovog društva koji itekako može da doprinese. Oni nisu na teretu društva, oni su deo društva. Imaju svoje posebne potrebe i mi kao organizovana ljudska zajednica te potrebe treba da prepoznamo i maksimalno pomognemo da one budu zadovoljene“, rekao je Vulin.

Ministar je ukazao da društvo u celini mora da sagleda položaj osoba sa invaliditetom, da moraju da se uključe i lokalne samouprave i preduzeća.

On je apelovao na sve da nabavljaju proizvode od preduzeća u kojima rade osobe sa invaliditetom, jer oni mogu puno toga da proizvedu.

Izložbu radova osoba sa invaliditetom, zajedno sa Vulinom, otvorili su predsednik Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije Milan Stošić i izvršna direktorka te organizacije Ivanka Jovanović.

Izvor: www.b92.net

Izvor: TANJUG

sreda 3.12.2014.

 

Оставите одговор