Lažnih invalida – 126

26

Prvi rezultati revizije invalidskih penzija u Srbiji, postupak se nastavlja. Protiv 16 korisnika su podnete krivične prijave tužilaštvu.

Prvi rezultati revizije invalidskih penzija u Srbiji, postupak se nastavlja. Protiv 16 korisnika su podnete krivične prijave tužilaštvu.

Od 1.280 korisnika invalidskih penzija, koliko ih je prekontrolisano, njih čak 10 odsto nije prošlo reviziju, a očekuje se da će taj postotak biti još veći do kraja kontrole. Do sada su zbog toga 126 korisnika ostala bez redovnog mesečnog primanja, a protiv njih 16 su podnete krivične prijave nadležnom tužilaštvu, zbog osnovane sumnje da su zloupotrebom ostvarili prava na invalidsku penziju. Za 53 predmeta su neophodna dodatna ispitivanja kako bi se donela konačna odluka.

Prema rečima Aleksandra Vulina, ministra za rad, ako se za tih 16 penzionera utvrdi krivična odgovornost, oni će morati da vrate sav novac koji su dobijali u vidu penzija u prethodnom periodu.

– Na prvi poziv za pregled nije se odazvalo 306 korisnika, što navodi na sumnju da nešto nije u redu – kazao je Vulin. – Drugi poziv upućen je na 80 adresa, a već 34 njih se nije odazvalo, pa im je automatski stopirana dalja isplata. Ranije stanje invalidnosti nije potvrđeno u 76 slučajeva i njima su penzije oduzete.

Ako se utvrdi da je kod nekih slučajeva samo došlo do poboljšanja zdravstvenog stanja, invalidska penzija će im biti oduzeta, ali oni neće morati da vrate novac koji su dobijali. U postupku revizije biće istraženi i sankcionisani i svi oni koji su omogućili da dođe do zloupotreba. Do sada je, prema podacima Ministarstva rada, pregledano 15.158 predmeta, od toga je 2.395 „sumnjivih“ odvojeno za ponovni pregled, dok je komisija do danas uspela na kontrolu da pozove 1.280 korisnika.

Kako je ministar objasnio, za neke slučajeve uopšte ne postoji potrebna dokumentacija i oni se nikada nisu pojavili ni pred kakvom komisijom.

 

– Nema zaštićenih i revizija se ne radi zbog uštede u budžetu, već zbog pravde i pravičnosti. Postupak će se nastaviti sve dok se i poslednji slučaj ne proveri, kako bi na kraju tog procesa moglo da se kaže da su sve invalidske penzije uredne i u skladu sa zakonom – rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, proveravaju se invalidske penzije koje su odobravane od 1990. godine do danas, a proces revizije, koji je počeo 10. septembra, radi komisija za trijažu sastavljena od lekara veštaka, pravnika i zaposlenih u Fondu za penzijsko osiguranje.

– Penzije su stečeno pravo, ali njihovi iznosi nisu. Ako je ustavno povećavati penzije, zašto onda ne bi bilo ustavno smanjiti ih. Mi nikome ne oduzimamo to pravo – prokomentarisao je Vulin najave pojedinih udruženja penzionera da će se žaliti Ustavnom sudu zbog smanjenja penzija. – Kada dođe do trajnog povećanja prihoda, primanja će se vratiti na staro, ali ne kada nešto prodamo, već kada se situacija stabilizuje. Danas se 93 odsto penzija isplaćuje iz budžeta, a to nije dobro – rekao je ministar.

SLUČAJ DANICE DRAŠKOVIĆ

Oni koji su u međuvremenu stekli uslove za starosnu penziju nisu obuhvaćeni ovom revizijom. Takav je slučaj Danice Drašković, koja je dugi niz godina bila invalidski penzioner, ali istovremeno i član nekih upravnih odbora. Njoj primanje neće biti oduzeto, jer je napunila godine starosti.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: J. Ž. Skenderija

Оставите одговор