Personalnim asistentima uručeni sertifikati o završenoj akreditovanoj obuci

27

U završnom delu Projekta “Obuke za osobe koje se angažuju kao personalni asistenti po akreditovanom programu“, Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Sombor, bio je 09.10.2014. organizator prigodne svečanosti na kojoj su personalnim asistentima uručeni Sertifikati o završenoj obuci po akreditovanom programu Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu koji izdaje Sertifikate o licenciranim PA kojim se potvrđuje njihova kvalifikovanost za obavljanje poslova personalnog asistenta.

U završnom delu Projekta “Obuke za  osobe koje se angažuju kao personalni asistenti po akreditovanom programu“, Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Sombor, bio je 09.10.2014. organizator prigodne svečanosti na kojoj su personalnim asistentima uručeni Sertifikati o završenoj  obuci po akreditovanom programu Republičkog  zavoda za socijalnu zaštitu koji izdaje Sertifikate  o licenciranim  PA kojim se potvrđuje njihova kvalifikovanost za obavljanje poslova personalnog asistenta.

Zakon o socijalnoj zaštiti i podzakonska akta nalažu da uslugu treba da pružaju lica koja su prošla obuku i stekla znanja neophodna za posao personalnog asistenta. Obzirom da grad Sombor pruža  uslugu personalne asistencije koja se finansira iz sredstava lokalnog budžeta, sticanje sertifikata PA  je značajno iz ugla poštovanja procedura i zadovoljavanja svih propisanih standarda za uvođenje Usluge personalne asistencije kao nove usluge u sistem socijalne zaštite na lokalnom nivou.

Ovome je prethodila profesionalna selekcija i psihološka procena kandidata na radno mesto PA od strane NSZ Sombor, kao i obuka sprovodena po akreditovanom programu Centra za samostalni život OSI Srbije, a po  završenoj obuci i polaganje ispitnog  testa za  zvanje  personalnog  asistenta.

Program je  akreditovan kod Republičkog  zavoda za  socijalnu zaštitu i jedini je ove  vrste u Srbiji.

Edukovanje nezaposlenih lica za kvalitetno obavljanje poslova  personalnog asistenta, u skladu je sa propisanim Pravilnikom o bližim uslovima i standardima za pružanje usluga socijalne zaštite.

Svečanom uručenju sertifikata personalnim asistentima, prisustvovali su korisnici usluge personalne asistencije i predstavnici Centra za socijalni rad i lokalne samouprave Sombora. Sertifikate je personalnim asistentima uručio Dragan Nenadov, član Gradskog veća Grada Sombora, zadužen za omladinu i sport.

Troškovi Projekta “Obuke za  osobe koje se angažuju kao personalni asistenti po akreditovanom programu“, finansirani su iz sredstava budžeta Grada Sombora i delom Centra za samostalni život OSI Srbije.

Izvor: www.cszsombor.org

Autor: Julijana Čatalinac

Оставите одговор