Englezi popravljaju zube u Nišu?

0

Zdravstveni turizam. Niška stomatološka klinika pregovara sa nekim osiguravajućim kućama Velike Britanije. Problem neredovni avio-letovi. Rade intervencije u totalnoj anesteziji.

Zdravstveni turizam. Niška stomatološka klinika pregovara sa nekim osiguravajućim kućama Velike Britanije. Problem neredovni avio-letovi. Rade intervencije u totalnoj anesteziji.

NIŠ – Sve intervencije na zubima Klinika za stomatologiju jedina u Srbiji može da radi u opštoj anesteziji, ali je ova usluga vanstandardna, tako da pacijenti, osim osoba za invaliditetom, moraju da je plaćaju. Klinika sa ukupno sedam odeljenja spremna je da ovu svoju prednost iskoristi za razvoj zdravstvenog turizma i već su pregovarali sa nekim osiguravajućim kućama iz Velike Britanije. Jedina prepreka je to što nema redovnih letova.

Obučen kadar i konkuretne cene doneli su velike prihode od zdravstvenog turizma zemljama u okruženje. U tome prednjači Mađarska, ali i Rumunija i Bugarska.

– Ovog trenutka možemo da se nađemo na mapi poželjnih destinacija za zdravstveni turizam, ali nam je glavna preprepreka to što Niš nema redovan avio-saobraćaj. Osiguravajuće kuće iz Velike Britanije sa kojima smo pregovorali zadovoljne su našom opremom, kadrovima i cenama. Posle najava da će niskobudžetne kompanije uspostaviti redovan saobraćaj iz niške vazdušne luke naši planovi su sve realniji – kaže Aleksandar Mitić, direktor Klinike za stomatologiju i prodekan za integrisane studije stomatologije na Medicinskom fakultetu.

Ova klinika je regionalni centar za jugoistočnu Srbiju i pokriva teritoriju na kojoj živi 1,7 miliona stanovnika. U Klinici kažu da im je velika nepravda priređena pre par godina kada im je oduzeta primarna zdravstvena zaštita. Tako se na ovoj klinici ne može popraviti ili izvaditi zub, barem ne o trošku RFZO, ali se mogu raditi implatanti ili sređivati komplikacije.

– Apsurd je da kao nastavno-naučna baza Medicinskog fakulteta ne možemo studente da učimo azbuci ove profesije. Suočeni sa time morali smo više da radimo na usavršavanju naših lekara što nam je sada i glavna prednost. Bez remećenja redovnog procesa rada možemo dnevno da obavimo pet do 10 vanstandardnih usluga za one koji hoće i mogu da plate – navodi Mitić.

POVOLjNE CENE

Strancima se i te kako isplati da plate avionski prevoz i smeštaj u Nišu jer dobijaju isti kvalitet po deset puta nižoj ceni. Tako implatant kod nas košta 400 evra, a kod njih 1.500 evra, tako da za 10 implatanta treba da plate fantastičnih 15.000 evra. Keramička krunica je kod nas 50 do 80 evra, a kod njih najmanje 300 evra, popravka zuba je u Srbiji 10 do 25 evra, a u inostranstvu od 50 do 150 evra, beljenje zuba je kod nas 60 evra po vilici, a kod njih 250 evra…

LOŠE ZDRAVSTVENO STANjE

Srbija ima pristojan broj stomatologa po glavi stanovnika, ali smo ipak krezuba nacija.

– Edukacija stanovništva je jedini način da to prevaziđemo. Danas imamo mlade devojke sa silikonima u ustima, ali i sa dva zdrava zuba u vilicama – upozorava Mitić.

RADE 50 GODINA

Klinika ove godine slavi 50 godina rada, a 1998. izuzeta je iz Kliničkog centra Niš i samostalno radi. Imaju 139 zaposelnih, od čega 65 lekara. Hronično im nedostaje još 20 lekara i tehničara, ali nemaju saglasnost Ministarstva zdravlja da ih zaposle. Jedini način im je da ostvare prihode i tako zarade za nova zapošljavanja.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: D. Miljković

Оставите одговор