Obezbeđen novac za personalne asistente osobama sa invaliditetom

0

LESKOVAC – Za rad deset personalnih asistenata, koji će u narednih šest meseci, pomagati osobama sa invaliditetom (OSI), Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku i Grad Leskovac obezbedili su preko 2,5 miliona dinara.

LESKOVAC – Za rad deset personalnih asistenata, koji će u narednih šest meseci, pomagati osobama sa invaliditetom (OSI), Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku i Grad Leskovac obezbedili su preko 2,5 miliona dinara.

Ugovor o korišćenju ovog novca danas su potpisali Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca i Svetislav Marjanović iz Centra za samostalni život OSI.

Ovim novcem finansiraće se rad četiri asistenta sa punim radnim vremenom i šest asistenata sa šestočasovnim radnim vremenom.

„Mnogo važnije od samog iznosa koji je obezbeđen je to što je lokalna samouprava, koja je aplicirala projekat podrške samostalnom životu OSI na konkursu ministarstva, prepoznala njihove potrebe i pokazala spremnost da podrži unapređenje službe podrške koja se u Leskovcu razvija još od 2003. godine, rekao je Svetislav Marjanović.

Po njegovim rečima personalnu asistenciju mogu da koriste osobe sa najtežim oblicima invaliditeta i koje su društveno, politički ili radno angažovane, koje se bave sportom ili su aktivno uključene u rad svojih organizacija.

„S obzirom na to da personalni asistenti moraju da poseduju odgovarajuće sertifikate Centar za samostalni život OSI do kraja godine završiće svu potrebnu proceduru kako bi, kao ovlašćena institucija, mogla da organizuje neophodnu obuku personalnih asistenata i da im izdaje takve sertifikate, rekao je Svetislav Marjanović.

„Za programe socijalne zaštite Grad Leskovac je u prvih šest meseci ove godine obezbedio devet miliona dinara, rekao je Goran Cvetanović i dodao da je Komisija za socijalna pitanja na jučerašnjem sastanku odabrala 19 projekata koji će se sa osam miliona dinara finansirati do kraja godine.

Potpisivanju ugovora o projektu finansiranja personalnih asistenata danas je prisustvovao i Ivan Bošnjak, državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

On će, kako je najavljeno na današnjoj konferenciji za novinare, predvoditi državnu delegaciju Srbije koja će u Pragu razgovarati za kineskim privrednicima o mogućnostima da investiraju u Srbiji. U našoj delegaciji biće i šest gradonačelnika među kojima i leskovački gradonačelnik Goran Cvetanović.

Ivan Bošnjak je kazao da će kineskim potencijalnim investitorima biti predstavljeni potencijali naših opština i gradova i izrazio nadu da će se, kako je rekao, iz Praga vratiti sa dobrim vestima.

(Kraj)bdi

Izvor: www.jugmedia.info

Оставите одговор