Na Begeju grade paraolimpijski centar

41

Sportski centar „Partizan“ se rekonstruiše za potrebe paraplegičara

Zrenjanin – Vest da je pokrajnski poslanik Stojanka Lekić pre neki dan nagovestila da će u gradu na Begeju biti izgrađen paraolimpijski centar, i da je to gradski strateški prioritet, najviše je obradovala članove Udruženja paraplegičara Banata, čije je sedište u ovom gradu. Iz dva razloga. Ideja je krenula baš iz ove asocijacije još pre nekoliko godina i njenoj realizaciji će se obradovati svi članovi i svi dobronamerni ljudi.

– Jedan od glavnih prioriteta u sportu ove i naredne godine jeste završetak projekta i izgradnja paraolimpijskog centra u Zrenjaninu. Udruženje paraplegičara je pre tri godine pokrenulo inicijativu da se Sportski centar „Partizan“, pored autobuske stanice, koji se poslednjih godina slabo koristi i uglavnom na njemu imamo troškove potrebnog tekućeg održavanja, rekonstrukcijom i izgradnjom prevede u paraolimpijski centar – rekla je Lekićka, objašnjavajući da se pored sadašnjeg sadržaja, strelišta i teretana za rukomet, košarku, odbojku i fudbal, planira i izgradnja atletske staze, jer atletika, kako kaže, u Zrenjaninu svojim rezultatima zaslužuje takav objekat.

U udruženju saznajemo da se o ovoj ideji mašta već godinama, ali da nije sve ostalo samo u mašti. Zoran Šipka, Nenad Krbovac i Goran Perlić, agilni aktivisti ove asocijacije, angažovali su Nikolinu Bjelicu, mladu arhitektinju iz Beograda, koja se ponudila da bez dinara napravi projekat paraolimpijskog centra i – već ga je uradila. Pomenuti momci su na ideju došli na osnovu iskustva jer se kao paraplegičari takmiče u razvijenim zemljama i videli su kako takvi centri izgledaju u Švedskoj, Nemačkoj, Slovačkoj. Sticajem okolnosti u Zrenjaninu postoje tereni i objekti u okviru sportskog kompleksa koji je nazvan „Partizan“ i na kom su se godinama održavale nekad vrlo popularne radničke sportske igre. Ovaj prostor danas nije dovoljno iskorišćen, a tu su uslovi izuzetni. Ima više terena, objekata i mnogo zelenila. Potrebno je da se sve prilagodi potrebama paraplegičara, a to iziskuje malo ulaganja, izuzev za izgradnju smeštajnih kapaciteta jer se ovde planiraju takmičenja i pripreme za korisnike iz celog regiona. Naravno, sve će moći da koriste i gradjani Zrenjanina jer se tereni mogu usklađivati, pa niko ne bi bio na gubitku.

Veliki izgledi da se izgradi paraolimpijski centar postoje zbog toga što su realne šanse da se finansira iz evropskih fondova, i to je pokazala dosadašnja praksa u zapadnim zemljama, a ovo bi bio prvi kompleks namenjen invalidima u jugoistočnoj Evropi. Optimizam je prisutan i zbog preduzetništva ovdašnjih paraplegičara, čija je akcija prikupljanja plastičnih čepova da bi se kupovala invalidska kolica naišla na odjek gotovo u celoj Srbiji i odvija se veoma uspešno.

Izvor: POLITIKA – Srbija

Autor: Đ. Đukić

Оставите одговор