Saradnjom zajedno u Evropu

34

Požežani tri dana gosti u Sarajevu. Predstavnici Društva za cerebralnu i dečju paralizu i plegije iz Požege i Udruženje „Sunce na dlanu“ iz Kladnja potpisali Povelju o bratimljenju i trajnoj saradnji.

Požežani tri dana gosti u Sarajevu. Predstavnici Društva za cerebralnu i dečju paralizu i plegije iz Požege i Udruženje „Sunce na dlanu“ iz Kladnja potpisali Povelju o bratimljenju i trajnoj saradnji.

Članovi Društva za cerebralnu i dečiju paralizu i plegije iz Požege, sa saradnicima i predstavnicima požeške opštinske samouprave, tri dana su bili u Sarajevu, u okviru manifestacije „Susret dece Bosne i Hercegovine i Srbije“.  U Sarajevo, su pored članova društva, išli i pripadnici romske populacije i izbeglih i raseljenih osoba.

Ovaj projekat, organizovan pod motom „Budimo povezani vezom ljubavi“, realizovalo je Udruženje „Sunce na dlanu“ iz Kladnja u partnerstvu sa poznatom nevladinom organizacijom „Narodna pomoć Francuske“. Cilj uspostavljanje saradnje sa sličnim društvima iz BiH, posebno iz Kladnja i grada domaćina Sarajeva.

Manifestacija je okupila oko stotinu dece iz Kladnja i Požege a njen glavni cilj da se sto uspešnije prevladaju ratne posledice i podstakne proces uspostavljanja poverenja među pripadnicima različitih etničkih grupa, kao priprema za budući život u ujedinjenoj multikulturalnoj Evropi. Susret u opštini Ilidža, u Sarajevu, iskoriščen je da se potpies Povelja o bratimljenju i trajnoj saradnji između dva udruženja – „Sunce na dlanu“ iz Kladnja i Društva za cerebralnu i dečju paralizu i plegije iz Požege.

Domaćini su gostima iz Požege omogućili da se, za vreme boravka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, upoznaju sa neki kulturnim i turističkim znamenitostima Sarajeva i okoline, što je Požežane posebno oduševilo.

Koliko je značaja dato ovoj manifestaciji govori i činjenica da su na otvaranju u opštini Ilidža, između ostalih, bili i Jusuf Čavkunović, načelnik opštine Kladanj, Milovan Mićović, predsednik opštine Požega, i Muhamed Omerović zamenik predsedavajućeg Opštinskog veća Ilidža.

Predstavnici vlasti iz ovih gradova i opština podržali su napore da se uspostavi što čvršća i dugotrajnija saradnja. Zato je bilo reči i o saradnji između opština i gradova za dve nekadašnje jugoslovenske republike i u ostalim oblastima privrednog, kulturnog i sportskog života.

Izvor: Osi Pozega

Izvor: Vesti – Užice

Autor: M. Pavlović

Оставите одговор