Invalidi dobili prostoriju bez prozora

34

Udruženje „Lagator“ nezadovoljno odlukom vlasti u Loznici. Ovde nema dnevnog svetla ni svežeg vazduha, od ulaska u objekat do prostorije članovi treba da pređu čak 50 stepenika.

Udruženje „Lagator“ nezadovoljno odlukom vlasti u Loznici. Ovde nema dnevnog svetla ni svežeg vazduha, od ulaska u objekat do prostorije članovi treba da pređu čak 50 stepenika.

Udruženje osoba sa invaliditetom „Lagator“ traži od gradske uprave da im u roku od 15 dana obezbedi adekvatnu prostoriju prilagođenu potrebama invalida, a ukoliko se to ne desi, najavljuju proteste. Prema rečima izvršnog direktora Udruženja „Lagator“ Gorana Petronića, mesto u kome se sada nalaze nije odgovarajuće, a prostorija nema čak ni prozore!

Nema grejanja

Invalidima je početkom godine od lokalne samouprave obećan adekvatan prostor, ali su tek 30. aprila dobili prostoriju od deset kvadrata  u Ustanovi za fizičku kulturu „Lagator“. Problem je što im ona ne odgovara.

– Naše udruženje ima vise od 200 članova, a dobili smo neizmalterisanu prostoriju od desetak kvadrata koju smo sami uredili. Ovde nema dnevnog svetla, jer nema prozora ni svežeg vazduha, od ulaska u objekat do naše prostorije članovi treba da pređu 50 stepenika, struja je slaba, a do najbližeg toaleta je 200 metara. Obraćali smo se gradskoj upravi i tražili ono što su nam obećali prostoriju u prizemnoj zgradi u gradu, gde su inače prostorije nekih političkih stanaka. Nama treba prostor u prizemlju gde se može napraviti prilazna rampa za osobe u invalidskim kolicima i u kom ćemo imati normalne uslove – kaže Petronić.

Udruženje sada ne može da koristi internet, nema radijatora ni uslova za grejanje na struju, a i daleko su od centra grada. Ovih dana su razgovarali sa predstavnicima lokalne vlasti i očekuju brzo rešenje problema kako ne bi morali da protestuju.

Teško do posla

Načelnica gradske uprave Milojka Smiljanić kaže da je grad udruženju dao ono što je imao i da su u UFK „Lagator“ smeštena mnoga loznička udruženja.

– Rečeno im je da je to privremeno, a oni su ponuđenu prostoriju prihvatili. Razgovarali smo i nastojaćemo da što pre nađemo zadovoljavajuće rešenje – kaže ona.

Udruženje građana osoba sa invaliditetom „Lagator“ osnovano je u novembru prošle godine i obuhvata razne kategorije invalida sa teritorije grada Loznica, a organizovali su se „kako bi zaštitili i ostvarili svoja zakonom predviđena prava“.

Petronić kaže da su u poslednjih nekoliko meseci obišli sva loznička javna preduzeća, ustanove, private firme i da su samo u bolnici uspeli da zaposle jednog člana uprkos tome što je poslodavac koji ima od 20 do 49 zaposlenih dužan da ima u random odnosu jednu osobu sa invaliditetom.

Оставите одговор