Oдржан радни састанак удружења особа са инвалидитетом

0

Радни састанак Координацоног одбора девет удужења особа са инвалидитетом одржан је у Друштву за помоћ ментално недовољно развијеним особама (МНРО) на Новом насељу, а присуствовао је члан Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци Никола Ћировић.

Радни састанак Координацоног одбора девет удужења особа са инвалидитетом одржан је у Друштву за помоћ ментално недовољно развијеним особама (МНРО) на Новом насељу, а присуствовао је члан Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци Никола Ћировић. Представници удружења предочили су Ћировићу проблеме са којима се суочавају, а највеће потешкоће у функционисању, према њиховим речима, узрокују нередовне исплате дотација из градске касе.

Ћировић је истакао да је формирана нова комисија, чији ће члан бити и представница тих девет удружења, др Милка Будаков, која ће са осталим члановима учествовати у одлучивању о расподели новца на конкурсу за финансирање удружења која се баве посебним облицима социјалне заштите.

– Град Нови Сад преко ресорне управе издваја солидна средства за функционисање тих удружења, односно за плате запослених, редовно одржавање програма, едукацију службеника, плаћање просторија удружења и комуналних услуга. Учинићемо све да новац, који је додељен удружењима буде благовремено уплаћиван на њихове рачуне – обећао је Ћировић.

Девет удружења, чији су представници присуствовали овом радном састанку, окупља око 4.500 чланова, због чега је, по речима Ћировића, обавеза сваке власти да им обезбеди нормалне услове за живот.

Домаћини  састанка, односно Друштво за помоћ МНРО свакодневно окупља двадесетак корисника од 26 до 45 година старости, који редовно присуствују активностима удружења, а са њима свакодневно раде стручњаци и волонтери Друштва. Председница тог друштва др Милка Будаков још једном је истакла проблем заједнички свим удружењима, односно да је за нормално функционисање најважније континуирано финансирање.

– Нови члан градског већа за социјална и дечја питања Никола Ћировић се већ на почетку обављања своје функције код нас појавио, што охрабрује. За текуће потребе важно је да нам финансирање буде континуирано и на време како би се наше активности несметано одвијале- казала је Будаков.

Један од горућих проблема са којима се суочавају особе са инвалидитетом јесте и неприступачност терена. По речима представнице Координациониг одбора Незе Ђуркић град би морао бити у већој мери прилагођен особама са инвалидитетом.

-Особе са инвалидитетом приликом кретања градом свакодневно наилазе на разне препреке, што им отежава нормално функционисање. Град мора да се позабави отклањањем баријера, обарањем ивичњака, постављањем звучних семафора, уређивањем паркинг простора за особе са инвалидитетом, а паркирање на улицама мора бити устројено и да се кажњава паркирање на тротоарима, јер због аутомобила слепе особе као и оне у колицима не могу да прођу. Са мало добре воље и помоћи, особе са инвалидитетом биће од велике користи и дати свој допринос друштву- рекла је Ђуркић.

Н. Радман

Оставите одговор