Nema odgovarajuće terapije

0

U Srbiji od multiple skleroze boluje više od 5.500 ljudi.

U Srbiji od multiple skleroze boluje više od 5.500 ljudi.

U svetu od multiple skleroze (MS) boluje više od 2,5 miliona ljudi, dok je u Srbiji, prema poslednjim statističkim podacima iz 2012. godine, dijagnostikovano više od 5.500 osoba, među kojima se nalaze i deca predškolskog i školskog uzrasta.

Prof. dr Jelena Drulović, neurološkinja iz Instituta za multiplu sklerozu Kliničkog centra Srbije i predsednica Radne grupe za MS Srbije, ističe da je ova činjenica poražavajuća, samim tim što svi pacijenti nisu u mogućnosti da se leče adekvatnom terapijom.

– U Beogradu na 100.000 stanovnika dođe 60 osoba koji boluju od MS. Slična je situacija i u drugim gradovima Srbije. Država bi trebalo da pronađe rešenje koje bi bilo prihvatljivo za sve, a pre svega za pacijente kojima je neophodna odgovarajuća terapija – ističe Drulovićeva.

Ona dodaje da su zbog loše ekonomske situacije u zemlji oboleli prinuđeni da se leče lekovima prve terapijske linije, koji deluju na svega 10 odsto pacijenata.

– Između 30 i 40 odsto obolelih ne reaguje pozitivno na lekove koji im se daju i teško je onda usporiti bolest. U zdravstvu je uveden nacionalni vodič za dijagnostikovanje multiple skleroze, koji bi morao da bude dostupan svim zdravstvenim ustanovama, kako bi se odmah po utvrđivanju bolesti počelo sa farmakološkom terapijom, koja menja prirodni tok bolesti i značajno usporava razvoj oboljenja, ali ne leči MS – objašnjava Drulovićeva.

Prema doktorkinim rečima, po poslednjim studijama koje su rađene, postoji mogućnost da se kod pacijenata koji su koristili lek prve terapijske linije, betaferon, razvije sekundarna progresija bolesti, koja može da dovede do mnogo većih posledica po zdravstveno stanje bolesnika.

– Ispitivanja su pokazala da kasnije može da dođe do neurološkog deficita, usled čega pacijent počinje da se kreće otežano, uz pomoć štapa ili u invalidskim kolicima. Tretman lekovima druge terapijske linije, kakav je fingolimod, neophodan je onima na koje lekovi prve terapijske linije nisu delovali. Sada smo u mogućnosti da u naredne dve godine lečimo 20 pacijenata, ali je taj tretman neophodan za još 200 obolelih – kaže Drulovićeva i dodaje da se terapija lekovima koji su se koristili u borbi protiv multiple skleroze primenjuje u svetu od 1993. godine, a u Srbiji tek od 2005.

Kada je reč o društvima koja vode računa o pacijentima, doktorka Drulović ističe da tu izostaje kućno angažovanje u brizi obolelih.

– Porodice su te koje uglavnom brinu o bolesnicima. Svega nekoliko osoba postoji u Beogradu koje pružaju negu pacijentima sa multiple sklerozom. Uglavnom je sve prepušteno okruženju, iako je psihološko-sociološka podrška i te kako neophodna – zaključuje Drulovićeva.

Simptomi

Multipla skleroza (MS) je hronično, zapaljensko i neurodegerativno oboljenje koje zahvata centralni nervni sistem (mozak i kičmenu moždinu). Uzrok bolesti nije poznat, ali se smatra da bolest nastaje kod genetskih predodređenih osoba pod uticajem spoljnih faktora (infekcije, pušenje, izloženost sunčevoj svetlosti). Oboljenje najčešće počinje između 20. i 40. godine života i MS je češća kod žena nego kod muškaraca (2:1). Mogu se javiti najrazličitiji neurološki simptomi – utrnulost, smetnje sa vidom, govorom, slabost ekstremiteta i mnogi drugi.

Оставите одговор