Propisi otežavaju život slepih

23

Zašto je nemoguće nabaviti „plejer“ o trošku PIO fonda

Novosađanin Radoslav Paunović, koji je 22 godine slep na oba oka, nažalost ni juče nije mogao da sazna šta je novo u zemlji i u svetu, iako je rešenje da o trošku Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje dobije takozvani plejer, pomagalo za slepe i slabovide preko kojeg može da presluša nasnimljene vesti i novinske članke – dobio još pre tri godine.

–  Slepim i slabovidim licima ovaj aparat je „desna ruka“ u mnogim stvarima: studentima pomaže da savladaju lekciju, zaposlenima da rade, ostalima da budu informisani. U Novom Sadu su čak odobrena sredstva da novinar pročita i snimi posebnom tehnikom u studiju, u digitalnom formatu, interesantne teme, zapise, putopise i romane. Na „ce-de“ staje i do 50 priloga. To slepim osobama mnogo znači – objašnjava Paunović koji se obratio redakciji „Politike“ sa molbom da se pomogne u rešavanju ovog problema.

On podseća da je obezbeđivanje ovog pomagala slepim licima jedno od prava koje su dobili, a trošak nabavke uređaja pada na teret Fonda PIO. Srbija je, kao potpisnik Konvencije za zaštitu prava sleih i slabovidih osoba, preuzela obavezu da ovim licima pomogne u ostvarivanju svojih prava.

– Sva rešenja za ova pomagala doneta su na osnovu zakona, za to su izdvojena sredstva. Dakle, niti prosim, niti molim i kukam, već apelujem na nadležne da nam omoguće da ovo svoje pravo ostvarimo. Niko nema pravo da nam uskraćuje ovo pravo, a ovaj problem mora da se istera na čistac – kaže Paunović, inače, član Gradske organizacije slepih Novi Sad.

Rešenje ovog problema izgleda da je ipak na pomolu: u prostorijama Fonda PIO u sredu održan je sastanak kojem su prisustvovali i predstavnici Saveza slepih Srbije, na kojem je raspravljano baš o pravnim mogućnostima da se realizuje nabavka ovih pomagala. Naglašavaju da nije nedostatak novca doveo do teškoća do obezbeđivanja ovih pomagala (sredstva su odobrena u Finansijskom planu Fonda PIO), već – novi zakonski propisi.

– Fond se, u ranijem period, više puta obraćao za pomoć nadležnim ministarstvima kako bi se obezbedila realizacija prava slepih lica za dobijanje pomagala za čitanje i pisanje. Mišjenje ministarstva je da su nesprovedive odredbe člana 245 Zakona o PIO zbog novih zakonskih rešenja koja su doneta u međuvremenu i da ovo treba imati u vidu prilikom narednih izmena Zakona o PIO. S obzirom na to da se radi o ostljivoj kategoriji osiguranika, korisnika i dece, Fond je i posle formiranja nove vlade pokrenuo inicijativu kod nadležnog ministarstva da se iznađe zadovoljavajuće rešenje. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je prepoznalo važnost problema i aktivno će se angažovati na iznalaženju rešenja u sistemu, o čemu smo upoznali Savez slepih – naveli su u pismenom obaveštenju predstavnici Fonda PIO.

Svetlana Nikolić, zadužena za nabavku pomagala u Savezu slepih Srbije, kaže da oko pet stotina slepih i slabovidih osoba, sa rešenjimaa, čeka ovaj aparat. Uporni su, čekaju, zovu svakodnevno.

Оставите одговор