Evropa u Srbiji

1

Beograd od 5. do 8. juna domaćin sedme Lige šampiona gluvih

Janković: Gluvi pomažu

Predstavnici Olimpije nisu krili zahvalnost Sekretarijatu za sport i omladinu (u čijim prostorijama je događaj i promovisan), FSS  i FSB za obezbeđivanje sudija i sportske opreme, Turističkoj organizaciji Beograda, ali i udruženju „Srbska stvar“, ispred kojeg je reč imao Vladimir Janković. -Tu smo da stimulišemo ljude da se sete onih koje zaboravljaju, ili od njih okreću glavu. Kao suorganizatori LŠ, rado smo uložili sva raspoloživa sredstva, a uskoro će se videti i kako gluvi pomažu čujećim. Na humanitarnom turniru, boriće se za unesrećene u poplavama – otkriva planove Janković.

Radenković: Veliki broj kartona

Radenković je objasnio da razlika između fudbala za gluve i onog za čujeće nije velika. – Pravila igre su ista, pa se razlika pre svega odnosi na sudije koje ne koriste pištaljke već pravdu dele zastavicama. Komunikacija gluvih sportista je mnogo lakša ukoliko su i sudije gluve. Kako je Olimpija jedini klub na svetu koji se takmiči u ligi čujećih sportista (Međuopštinska liga FSB, grupa B)… – Često se ne razumemo najbolje sa sudijama, a u takvim okolnostima neretko sežu za jednostavnim rešenjima. Pokazuju nam veliki broj žutih kartona – naveo je Radenković.

 

Evropa u Srbiji

Srbije ove godine neće biti na svetskoj smotri u Brazilu, ali će zato najbolji timovi Evrope biti u Srbiji. Na terenima Rada, naime, Olimpija će od 5. do 8. juna biti domaćin sedme Lige šampiona za gluve.

Uprkos oštroj konkurenciji nacionalnih prvaka (po dve ekipe iz Nemačke, Španije, Engleske, Francuske, Grčke, kao i po jedna iz Rusije, Italije, Mađarske, Turske i Poljske), srpski predstavnik će i te kako imati šta da pokaže – Olimpija je petostruki svetski šampion.

Čini se, meutim, da domaćinstvo predstavlja pobedu, samo po sebi.

– Zaista sam želeo, pa sam se i namučio da sve ovo donesem u Srbiju. Ponosan sam što se to i dešava, kao i što se ekipe okupljaju u velikom broju. U takmičenju će učestvovati oko 400 igrača, kao i 12 gluvih sudija iz 10 zemalja – istakao je Marko Radenković, predsednik Sportskog društva gluvih Olimpija, uz podršku prevodioca na znakovni jezik. – Štaviše, Upravni odbor LŠ je zainteresovan da za nekoliko godina ulogu domaćina ponesemo i kad je u pitanju mali fudbal.

Pre toga, ipak, pune ruke posla imaće Duško Rogović, tehnički koordinator za sedmu LŠ za gluve:

– Ovde su u prvom planu gluvi. Uprkos teškoj situaciji u društvu gluvih, oni su odvajali i po 20 časova svog vremena da manifestaciju organizuju na pravi način. U ime njene promocije, za 2. jun (12 časova) zakazan je promotivni meč u kojem će gluve osobe, na Trgu Nikole Pašića, delić svog umeća prikazati u duelu sa ekipom poznatih ličnosti. Ivana Đerisilo, Ognjen Kajganić, Petar Strugar, Andreja Kuzmanović i Dejan Petrović, tek su neki od onih koji su potvrdili učešće.

 

Beograd uz London, Madrid i Atinu…

Liga šampiona za gluve postoji od 2008. godine kada je održana u Londonu (baš kao i predhodne godine), a pre nego što je stigla i kod nas, domaćini su bili i Šturtgart, Madrid, Karlsrue i Atina.

Osim domaće Olimpije, za pehar na Banjici boriće se i: Sordos de Uelva, Kasteljon (Španija), Karlsrue, Šturtgart (Nemačka), Fulam, Sent Džons (Engleska), Lion, Nansi (Francuska), Alanija Vladikavkaz (Rusija), Atina, Krit (Grčka), Milano (Italija), Budimpešta (Mađarska), Instambul (Turska) i Varšava (Poljska).

 

Оставите одговор