Sa odraslim sinom u Dnevni boravak

30

Uključivanje u život mladih sa autizmom. Novi Sad – Mara Bošnjak svako jutro vozi sina u školu. To bi bilo uobičajeno da on nema 23 godine i autizam.

Novi Sad- Mara Bošnjak svako jutro vozi sina u školu. To bi bilo uobičajeno da on nema 23 godine i autizam.

Prema njenim rečima, kada ste majka deteta sa autizmom, to postaje vaše glavno zanimanje i svi poslovi su podređeni potrebama deteta.

Vanja Bošnjak je redovno pohađao vrtić, završio je osnovnu školu u Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“. Nakon toga dolazi u Dnevni boravak gde provode više od osam sati.

– Vanju odvezemo u boravak pre sedam sati jer kod kuće ne može da ostane sam. Autistične osobe ne reaguju na situacije koje bi to zahtevale pa im je potrebno celodnevno nadgledanje – kaže Mara Bošnjak.

U Dnevnom boravku je organizovana i ishrana, ali nema hrane bez gluten i kazeina kakva je potrebna Vanji. Zbog toga njegova majka svakoga dana pripremi hranu koja se Vanji u boravku servira.

– Iako mu je otac programer, naš sin nema nikakvih afiniteta prema kompjuteru. Najviše uživa u šivenju i vožnji bicikla sa ocem kada se vrati kući – kaže požrtvovana majka.

Osim Vanje, u Dnevni boravak za osobe sa autizmom, od 15 do 26 godina, dolaze još 23 osobe.

Daniela Tamaš, šefica Dnevnog boravka, kaže da sa mladima svakodnevno radi tim stručnjaka na osposobljavanju za najednostavnije poslove.

– Dan u boravku obuhvata aktivnosti koje su potrebne za samostalni život – rad na računaru, život u prirodi, kretanje u društvu. Nakon ručka su na programu radionice šivenja, likovne i kulinarske radionice – kaže Tomaševa.

Uz stalni tim stručnjaka, u boravku svakodnevno su i volonteri koji se druže sa korisnicima.

– Odlasci u bioskop i kafić, bez pratnje roditelja, od velike su važnosti za osobe sa autizmom. Interakcija i inkluzija su najbolji vid uvođenja u život – dodaje šefica Dnevnog boravka.

Radni centar

Slavica Marković, direktorka škole „Milan Petrović“, kaže da u toj ustanovi za osnovno i srednje obrazovanje postoji centar sa radnim pogonima, namenjen OSOBAMA SA INVALIDITETOM. Od prodaje proizvoda korisnici dobijaju novac.

Оставите одговор