Fizioterapeuti na Brajevom pismu

0

Medicinska škola „Beograd“ apsolutni lider u regionu u inkluziji slepih i slabovidih učenika. Prstima napipaju nešto što se ne vidi na snimku.

Medicinska škola „Beograd“ jedina je obrazovna ustanova u regionu u kojoj se školuju slepe i slabovide osobe po sveobuhvatnom programu inkluzije. Uslovi u kojima se ovi učenici uče i osposobljavaju za fizioterapeute, ostavili su bez reči delegacije iz Španije i Holandije.

Najveća zasluga za to pripada direktorki dr Nadi Trifković. Prvi korak je bio izjednačavanje nastavnih planova i programa đaka koji su obuhvaćeni inkluzijom i onih koji su u redovnim odeljenjima. Iz diplome koju đaci dobijaju posle mature izbačene su reči slepi i slabovidi, nabavljena je moderna oprema koju nemaju ni mnogo razvijenije države.

– Uveli smo informatičko opismenjavanje slepe i slabovide dece uz pomoć modernih računara, a učenici zahvaljujući zvuku uče rad na kompjuteru i koriste internet – objašnjava Trifković. – Nabavili smo i štampač na Brajevom pismu. Takođe, jedini smo koji imamo i reljefni štampač za geografske i anatomske karte.

Predstavnici Španske organizacije slepih – ONCE, prilikom posete su istakli da takve uslove nisu videli nigde u Evropi.

– Slepa i slabovida deca imaju mnogo razvijenije čulo dodira, tako se dešava da kad odu na praksu da pstima uspeju da napipaju nešto što ni snimak tog dela tela nije zabeležio – ističe naša sagovornica.

– To je najveća satisfakcija, jer nam govori da je ono što radimo dobro i da će oni biti odlični u svom poslu. Veliki broj ove dece nastavlja školovanje, na društvenim Fakultetima, Filozofskom, Pravnom…

Direktorka i nastavnici prošli su kurs na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju za rad sa ovom decom, koji je finansirala škola. Iz sopstvenih sredstava škola obezbeđuje platu za profesora informatike, kao i za „tifo pedagoga“ koji je zadužen za brigu o njima u školi.

Iz cele Srbije i Srpske

Škola upisuje dva odeljenja fizioterapeuta za slepu i slabovidu decu od po 12 učenika i to iz cele Srbije i Republike Srpske. Deca imaju obezbeđen smeštaj u domu i prevoz do škole i nazad. I po završetku škole i upisa fakulteta mogu u školi besplatno koristiti specijalne računare i štampače za učenje.

Najsavremenije obrazovanje

Direktorka ističe da jedva uspeju da upišu jedno odeljenje, umesto planirna dva.

– Mislim da deca i roditelji ne znaju za naš program, pa ih pozivam da dođu jer će dobiti najsavremenije obrazovanje – poručuje Trifkovićeva. Naš jedini cilj je da ovoj deci omogućimo da se uključe u normalan život.

Оставите одговор