Film o borbi za prava osoba sa invaliditetom

26

U utorak, 8. aprila u 18 sati, u sali Pravnog fakulteta biće održana projekcija američkog dokumentarnog filma „Životi vredni življenja“ Erika Njudela.

Iz filma "Životi vredni življenja"

U utorak, 8. aprila u 18 sati, u sali Pravnog fakulteta biće održana projekcija američkog dokumentarnog filma „Životi vredni življenja“ Erika Njudela.

Tada će biti održana i diskusija o uticaju pokreta osoba sa invaliditetom na razvoj građanskih prava i istorijske promene u XX veku.

Kako piše u opisu filma, on govori o tome da su „onesposobljeni ljudi“, kao milionska potklasa, jedna od najvećih manjina u Sjedinjenim Američkim Državama najvećim delom američke istorije.

– Oni su bili bez pristupa svakodnevnim stvarima koje većina građana uzima zdravo za gotovo: školama, stambenim zgradama, javnom prevozu i drugome. Nakon Drugog svetskog rata stvari su počele da se menjaju zahvaljujući maloj grupi odlučnih ljudi sa nepokolebljivom odlučnošću da žive živote kao svi ostali – piše u najavi filma.

U glavnoj ulozi filma ilustrovanog mnoštvom arhivskih snimaka je Fred Fej koji je 1961. godine, kao sedamnaestogodišnjak povredio kičmenu moždinu zbog čega nije mogao da hoda. Decenijama se borio za jednaka prava, pristup i prilike za osobe sa invaliditetom.

Umro je 2011. godine, a film je posvećen upravo njemu.

Dokumentarac se prikazuje kao deo projekta „Ja govorim u svoje ime” koji podržavaju Mobility International USA (MIUSA) i Američka ambasada u Beogradu.

Оставите одговор