Konjić Kleopatra pomaže deci sa invaliditetom

0

Udruženje za hipoterapiju “Guliver” ovog proleća, nakon što je u svojim redovima dobilo prvog hipoterapeuta u Srbiji, počinje sa terapijama uz pomoć konja na beogradskom hipodromu, a glavni terapeut na je konjić Kleopatra.

Konjić Kleopatra na beogradskom hipodromu

Udruženje za hipoterapiju “Guliver” ovog proleća, nakon što je u svojim redovima dobilo prvog hipoterapeuta u Srbiji, počinje sa terapijama uz pomoć konja na beogradskom hipodromu, a glavni terapeut na je konjić Kleopatra.

Ovaj konjić je rase haflinger i izuzetno je mirnog temperamenta, ali i odličnog koraka i građe baš kakva je potrebna za hipoterapiju.

– O Kleopatri se već više decenija brine na najbolji mogući način Konjički klub “Aleksa Dundić”, a ona nam vraća tako što pomaže najranjivijim pojedincima našeg društva – bolesnoj deci. Kleopatra razlikuje bolesnu decu i njima gotovo sve dopušta. Za razliku od klasičnih vežbi na koje često deca nevoljno idu, druženje sa Kleopatrom za mališane sa posebnim potrebama je prava radost i ne doživljavaju je kao terapiju – kažu u Udruženju “Guliver”.

Imajući u vidu da je konj kao terapeut nezamenljiv u terapiji, cilj ovog udruženja je da uključivanjem što većeg broja privrednika u sponzorisanje aktivnosti “Gulivera”, ovu izuzetno efikasnu terapiju učini dostupnom što većem broju dece.

Osnov za postizanje rezultata u hipoterapiji je kretanje konjskih leđa u frekvenciji od 90 do 110 impulsa u minuti (što je jednako broju impulsa pri ljudskom hodu) koje se pri pravilnom položaju jahača prenosi od leđa na trup, posredno na celo telo, trodimenzionalno kretanje trupa kroz sve tri ravne i telesna temperatura konja koja uz ritmične pokrete utiče na tonus.

Šta je Hipoterapija?

Ona predstavlja jedan od oblika terapije uz pomoć konja. To je poseban oblik fizioterapije na neurofiziološkoj osnovi koji izvodi posebno obučen tim u čijem su stalnom sastavu fizioterapeut sa dodatnim obrazovanjem – hipoterapeut, lice iz konjičkog sporta, konj i pacijent.

Najvažniji efekti hipoterapije:
pozitivne promene mišićnog tonusa i izgradnja centralnog mišićnog tonusa
prekidanje patoloških (nepravilnih) obrazaca kretanja
pozitivan uticaj na ravnotežu, mišićnu snagu i izdržljivost
pozitivan odnos koji nastaje između pacijenta i konja.

Оставите одговор