Švajcarci donirali još 28 tramvaja Beogradu

0

Osim tramvaja, Beograd će nabaviti deset vozila za lica sa invaliditetom.

Osim tramvaja, Beograd će nabaviti deset vozila za lica sa invaliditetom.

Vozni park GSP „Beograd“ dobiće čitavih 28 tramvaja, koje će Švajcarska donirati našoj zemlji. Pored toga, biće nabavljeno i deset kombi-vozila koja su specijalno namenjena osobama sa invaliditetom, rekao je v.d. direktora ovog preduzeća Dragomir Spasić.

Spasić tvrdi da se tramvaji redovno i savesno održavaju i da su ispravni, ali i da se pokazalo da “španci” imaju dosta nedostataka, pišu “Večernje novosti”.

Španski tramvaji su još u garanciji, ali i njima ove godine počinje da ističe rok, jer su dolazili sukcesivno. Pratimo njihov rad, a imamo i stručnu komisiju Agencije za investicije koja je i kupila tramvaje i prenela GSP pravo na korišćenje. Ovoj instituciji smo već uputili reklamaciju zbog nedostataka, a nadležni u njoj će da se obrate španskom proizvođaču da obezbedi rezervne delove koji su prilično istrošeni. – navodi  Spasić.

On je potvrdio da dug GSP prelazi čitavih četiri milijarde, od čega je 1,9 milijardi obaveza prema državi, 1,7 milijardi dinara duga prema bankama, kao i dugovi prema starim dobavljačima, isplate radnika za nagrade, socijalna davanja…

GSP je uz garancije Grada krajem 2012. godine podigao kredit od 70 miliona evra. U ovoj godini počinje isplata kamata, što je dodatno opterećenje za firmu. Ukoliko ovo preduzeće, prema sporazumu sa EBRD, ne može da plati ratu kredita, subvencije koje Grad daje će morati da odu za ovu svrhu.

Da bi povećali zaradu i celokupni prihod, Centar za tehnički pregled u GSP uskoro će moći da koriste i građani. U Centru će moći da se završi kompletan tehnički pregled. Cene će biti povoljnije za radnike GSP i ostale u komunalnim preduzećima.

Оставите одговор