Privatizacija ozbiljna pretnja

0

Socio-ekonomski savet Niša traži pomoć za firme u kojima rade lica sa invaliditetom.

Niš

Socio-ekonomski savet grada Niša uputiće ovih dana apel Ministarstvu rada, ali i svim ostalim nadležnim državnim organima da izuzmu od privatizacije radionice i preduzeća koja zapošljavaju lica sa invaliditetom. Članovi Socio-ekonomskog saveta ocenili su da će u slučaju privatizacija takozvanih zaštitnih radionica to značiti njihovo gašenje i gubitak posla za ljude sa hendikepom. Kako je na sednici Saveta istaknuto, u tri zaštitne radionice u Nišu trenutno je upošljeno 160 lica sa najrazličitijjim vrstama invaliditeta.

Predsednik Socio-ekonomskog saveta Bratislav Ranđelović istakao je da zaposleni u zaštitnim radionicama očekuju pomoć od grada kako po pitanju obustavljanja privatizacije tako i pomoć oko prevazilaženja finansijskih poteškoća. Ranđelović je naglasio da su radnici zaštitnih radionica svesni činjenice da će, ukoliko se preduzeća u kojima rade privatizuju, ostaju bez posla.

„Budući vlasnici neće želeti da uposle invalide sa vrlo ograničenim efektima rada. Međutim, vrlo je bitno da ovakve radionice postoje. Osim što u njima invalidi primaju kakvu takvu platu, one služe da ih vrate u socijalno okruženje i obezbeđuju im komunikaciju sa drugim ljudima. Zaposleni i sami ističu da njima nije potrebna socijalna pomoć, već mesto i način da budu prisutni, vidljivi i aktivni, onoliko koliko su u stanju“, rekao je Ranđelović.

Članovi Socio-ekonomskog saveta iz redova Samostalnog i sindikata „Nezavisnost“ upozorili su da će nakon predstojeće privatizacije, samo pitanje trenutka biti kada će Niš na svojim ulicama videti još 160 prosjaka o kojima nema ko da brine.

Socio-ekonomski savet uputiće narednih dana i apel svim državnim, društvenim, ali i privatnim organizacijama da pronađu način da neke poslove povere zaštitnim radionicama u Nišu i tako pomognu njihovom poslovanju. Članovi saveta su podvukli da je Zakon o javnim nabavkama zaštitne radionice stavio u ulogu potpunog autsajdera jer većina njih ne može da učestvuje na tenderu zbog minusa na računu. Od tri niške zaštitne radionice – „Vuk Karadžić“, „Elmont“ i „Metalac“, samo „Elmont“ posluje pozitivno, dok je situacija u druge dve zaštitne radionice izuzetno loša.

Оставите одговор