Personalni asistenti za samostalni život

0

Okrugli sto na temu ,,Personalni asistenti za samostalniji život” organizovan je povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom u Jagodini sprovodi servis personalnih asistenata više od deset godina

Okrugli sto na temu ,,Personalni asistenti za samostalniji život” organizovan je povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom u Jagodini sprovodi servis personalnih asistenata više od deset godina.

Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom u Jagodini više od deset godina sprovodi servis samostalnih asistenata. U početku je to organizovano u okviru prohektnih aktivnosti, a od 2009. godine je, delom, finanisranje servisa preuzela lokalna samouprava. Po rečima potpredsednika Centra Dimitrija Gligorijevića, servis je jedan od najvažnijih preduslova za funkcionisanje osoba sa invaliditetom.

Obeležavajući Međunarodni Dan osoba sa invaliditetom, Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom je organizovao okrugli sto na temu ,,Perosnalni asistenti za samostalniji život”.
– Ovo je i prilika da zahvalimo gradskoj upravi na podršci, ali i da pokažemo da se servis pokazao kao najadekvatnija služba podrške koja omogućava osobama sa invaliditetom da žive u svojim kućama, da rade, da budu aktivni članovi društva i da se uključuju u sve sfere društvenog života – rekao je Gligorijević.

Na okruglom stolu je bilo reči o dosadašnjim aktivnostima vezanim za angažovanje personalnih asistenata, koliko oni znače osobama sa invaliditetom, ali i koliko servis znači onima koji su na tim poslovima angažovani.
– Personalni asistent sam četiri meseca u Centru za samostalni život osoba sa invaliditetom. Odlučio sam se za ovaj posao, pre svega, zbog materijalne situacije. Sa završenim fakultetom sam, duže vreme, bez posla i, jednostavno, taj rad na četiri sata mi dosta znači – kaže Ivan Nikolić, personalni asistent. – Asistent pruža osnovne usluge korisnicima od pripremanja hrane, pomoći u odevanju, kućnih poslova, do pisanja dokumenata i završavanja svih poslova u kojima je osobama sa invaliditetom potrebna asistencija.

Okrugli sto je organizovan u okviru projekta ,,Ništa nama bez nas” koji realizuje Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije u Beogradu u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalne politike. Cilj projekta je uključivanje osoba sa invaliditetom u život zajednice, podsticanje i razvoj njihovih mogućnosti i aktivizma, što je od istinske koristi za same osobe sa invaliditetom, ali i čitavu zajednicu.

– Personalni asistent je za osobu sa invaliditetom velika podrška za jedan dostojanstven život čoveka – istakla je Dragica Gajić, korisnica servisa personalnih asistenata. – S obzirom da se bavim slikarstvom više od četrdeset godina, perosnalni asistent mi mnogo znači, naročito posle majčine smrti. Asistent mi pomaže u nabavci materijala, nošenju slika u poštu, kontaktima sa muzejima, u mnogo toga što ja, sama, ne bih mogla. Servis je veoma značajan za mlade ljude kako bi se uključili u normalan život, da nisu balast ni porodici ni društvu. Uz podršku personalnih asistenata osobe sa invaliditetom to mogu.

Jagodina je jedan od retkih gradova u Srbiji u kojima se u kontinuitetu od 2008. godine sprovodi ovaj servis, a sa njegovom realizacijom se počelo još 2003. godine, sa kraćim prekidima. Personalni asistent asistira korisniku u zadovoljavanju potreba koje on ne može da obavi sam u kući, ali i asistira korisniku u svemu što je potrebno, prilikom odlaska u školu ili na fakultet, odlaska u biskop, pozorište ili prilikom njegovog učešća u raznim kulturnim i sportskim manifestacijama.

 

 

Оставите одговор