„Pristupačan turizam u Evropi“

26

Vrnjačka Banja – U skladu sa izborom Evropske komisije da ove godine Evropski dan osoba sa invaliditetom i Evropski dan turizma proslavi 3. i 4. decembra pod sloganom „Pristupačan turizam u Evropi“, Udruženje mladih „YES“ iz Vrnjačke Banje sprovelo je akciju u cilju podizanja svesti o pravima svih građana na jednak pristup turističkim objektima i uslugama.

Vrnjačka Banja – U skladu sa izborom Evropske komisije da ove godine Evropski dan osoba sa invaliditetom i Evropski dan turizma proslavi 3. i 4. decembra pod sloganom „Pristupačan turizam u Evropi“, Udruženje mladih „YES“ iz Vrnjačke Banje sprovelo je akciju u cilju podizanja svesti o pravima svih građana na jednak pristup turističkim objektima i  uslugama.

Prema rečima savetnika ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije Marka Vukomanovića, realizacija projekta „Pristupačan turizam u Vrnjačkoj Banji“ to popularno odmaralište učiniće korak bližim Evropi i inostranim gostima.

„Turizam je jedan od glavnih izvora prihoda za Vrnjačku Banju kao i jedan od najznačajnijih sektora rasta svih zemalja Evropske unije i zato je potreba za usklađivanjem turističke ponude Vrnjačke Banje sa evropskim tokovima od visokog značaja. Na taj način osobe sa invaliditetom imaće jednak tretman kao i svi ostali gosti kraljice banja“, kazao je Vukomanović.

Cilj projekta je da se u direktnoj komunikaciji sa osobama sa invaliditetom dođe do liste uslova koje je potrebno poboljšati kako bi sve turističke usluge jedne od najpopularnijih banja u Srbiji bile jednako dostupne svima.

Tokom akcije obeležene su lokacije na kojima je potrebno izvršiti promene kako bi problem nepristupačnosti bio rešen. Među njima su i bioskop u Vrnjačkoj Banji, dečje igralište, kao i gradska autobuska stanica.

Cilj je i da se u saradnji sa nadležnim ministarstvima, Udruženjima građana, kao i lokalnom samoupravom iz Vrnjačke Banje izvrši lobiranje za brzo rešavanje tih problema.

U centru Vrnjačke Banje postavljen je i EU pult na kome su građani mogli da se informišu o kampanji, kao i vrednostima koje promoviše Evropska unija.

Оставите одговор