Kreativnošću protiv teškoća

1

Osobe sa invaliditetom u Užicu obeležile svoj dan

05/12/2013 14:46 | Užice | Bilo je veselo i korisno: Noseći ton iz Muzičke škole „Ars nova“

Užice – U prepunoj sali Narodne biblioteke Užice deca i mladi sa invaliditetom i njihovi vršnjaci iz Muzičke škole „Ars nova“ priredili su jednočasovni, zanimljiv i uspešan koncert, tokom koga su pevali i svirali, pokazavši izuzetne talente i kreativnost.

Bio je to šarmantan i maštovit poklon svima koji su kupili novogodišnje čestitke, koje su bile izložene u holu Biblioteke, a koje su nastale tokom kreativnih radionica, povodom obeležavanja 3. decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Koncert su priredili Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga i Udruženje invalida cerebralne i dečje paralize Užica. Uz podršku učenika muzičke škole „Ars nova“ mladi sa invaliditetom su pokazali umešnost pevanja, sviranja na violini, gitari, klavijaturama, izuzetnu energiju… I kada bi zbog treme od javnog nastupa zaboravili deo teksta ili koju notu, u tome su bili šarmantni, a publika je uzvraćala aplauzima podrške. Bilo je to veče kada se nije govorilo o problemima i teškoćama, već prilika da osobe sa invaliditetom iskažu umetničke i druge talente, ali i da se zabave.

– Mislim da smo uspeli da pokažemo da ne postoje barijere u zajedničkom stvaralaštvu osoba sa invaliditetom i osoba bez invaliditeta. Nismo želeli da to preraste u jadikovanje nad položajem osoba sa invaliditetom, već da na kreativan način pokažemo i umetničke potencijale naših članova – kazao je za Danas Vladimir Cicović, portparol Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga, istakavši da je i to bio jedan od načina da se uklone ili bar ublaže predrasude prema osobama sa invaliditetom.

Istakavši da su nezaposlenost i nepristupačnost javnim prostorima i institucijama i dalje najveći problemi osoba sa invaliditetom, bez obzira na to što je poslednjih desetak godina u Užicu mnogo toga učinjeno da se reši problem fizičkih barijera, Cicović je pohvalio saradnju sa lokalnom samoupravom i drugim institucijama u Užicu.

– Osobe sa invaliditetom postale su vidljivije, vidljiviji su i njihovi pojedinačni problemi, a i mediji su postali otvoreni za njihove probleme i stavove. To je dobro, ali poenta nije u tome da tako bude samo 3. decembra, na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, nego da svakog dana u godini napravimo 3. decembar, kako bi se unapredio položaj osoba sa invaliditetom – naveo je Cicović.

On je dodao da su osobe sa invaliditetom, za sada, radno angažovane najčešće na privremenim i povremenim poslovima, odnosno tokom javnih radova, koje organizuju Nacionalna služba za zapošljavanje u saradnji sa lokalnom samoupravom, te da se u evidenciji te službe kao nezaposleno vodi oko pedeset osoba sa invaliditetom.

– Naš cilj je da na održiv način rešimo to pitanje tako što će biti više osoba sa invaliditetom u stalnom radnom odnosu. Verujem da danas, u informatičkoj eri, postoji veoma mali broj osoba sa invaliditetom koje ne bi mogle da budu angažovane, ali trebalo bi ih dodatno animirati da se edukuju za poslove za koje postoje realne potrebe, a poslodavce zainteresovati da prepoznaju njihove kvalifikacije i da ih zapošljavaju – poručio je naš sagovornik.

Prema rečima Branka Gavrilovića, člana Gradskog veća zaduženog za socijalnu politiku, u Užicu je registrovano jedanaest udruženja osoba sa invaliditetom, koja se finansiraju iz gradskog budžeta, a koje okupljaju oko 1.522 člana.

– Za te namene iz budžeta se godišnje izdvaja 8,7 miliona dinara, a Užice je prva lokalna samouprava u Srbiji koja je primenila uredbu Vlade Srbije o načinu finansiranja udruženja i drugih organizacija nevladinog sektora – istakao je Gavrilović, a kao probleme osoba sa invaliditetom naveo siromaštvo, nezaposlenost i arhitektonske barijere.

Personalni asistenti

Od naredne godine, kako je istakao Garvilović, osobe sa invaliditetom imaće personalnu asistenciju. On je objasnio da će potpisati ugovor sa predstavnicima Foruma mladih sa invaliditetom iz Beograda o tom projektu, koji podržava EU, kojim će Užicu biti obezbeđeno 4.000 evra, što će omogućiti da se angažuju dva personalna asistenta tokom naredne godine, da bi se ta usluga u potpunosti finansirala iz užičkog budžeta 2015. godine.

Оставите одговор