Okrugli sto „Nasilje i diskriminacija nad ženama sa invaliditetom“

0

Организација „…ИЗ КРУГА – Београд“ и Центар за самостални живот особа са инвалидитетом Србије вас позивају дана 9. децембра 2013. са почетком у 12:00 у сали Скупштине града Београда, Трг Николе Пашића 6, да узмете учешће на округлом столу под називом: „НАСИЉЕ И ДИСКРИМИНАЦИЈА НАД ЖЕНАМА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ“.

Drage saradnice,

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na Okrugli sto ’ Nasilje  I diskriminacija nad ženama sa invaliditetom ‘’  koja će se održati 09.12.2013. god.u Skupštini grada Beograda, Trg Nikole Pašića 6 s početkom u 12:00 časova. 

 Molimo da svoje učešće potvrdite do petka, 06.12.2013. god. na mejl adresu ivana@cilsrbija.org ili na telefon 011/367 53 18.

 

Srdačan pozdrav,

Ivana Janicijevic
Centar za samostalni život
osoba sa invaliditetom Srbije
Beograd, Milenka Vesnica 3
tel/fax:011 367 53 18Skupština
ivana@cilsrbija.org
www.cilsrbija.org

 

 

Организација „…ИЗ КРУГА – Београд“ и

Центар за самостални живот особа са инвалидитетом Србије

 

вас позивају дана  9. децембра 2013. са почетком у 12:00 у сали Скупштине града Београда, Трг Николе Пашића 6,

да узмете учешће на округлом столу под називом:

„НАСИЉЕ И ДИСКРИМИНАЦИЈА НАД

ЖЕНАМА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ“.

 

Повод за одржавање округлог стола је обележавање 16 дана активизма борбе против насиља над женама, који трају од 25. новембра до 10. децембра.

На округлом столу ће говорити:

– Саша Јанковић, Заштитник грађана РС,

– Невена Петрушић, Повереница за равноправност,

– Ненад Матић, Градски секретар за социјалну заштиту,

–  Лепојка Чаревић Митановски, „…ИЗ КРУГА – Београд“.

 

Насиље је успостављање моћи и контроле над жртвом, стварајући тако однос „господар“ и „роб“. Уколико жртва има мање могућности да се физички и интелектуално успротиви, моћ и контрола се лакше и дуже одржава. Жене са инвалидитетом имају мање могућности да се на било који начин супротставе насиљу, а још мање да из њега изађу, пре свега због стереотипа и предрасуда околине, због свог инвалидитета, а затим и због непостојања сервиса подршке. Што је степен инвалидитета виши, то су могућности мање.

Подаци до којих смо дошле вишегодишњим радом на СОС телефону, говоре у прилог чињеници да су жене са вишим степеном инвалидитета рањивије, оне су и врло често изложене специфичнијем начину злостављања, које се огледа у ускраћивању помоћи при самозбрињавању, изгладњивање, удаљавање од ортопедских помагала и средстава за комуникацију.

Последњих петнаестак година обележавају активности, чији је циљ равноправност свих маргинализованих група, па тако и жена генерално. На међународном нивоу, врхунац тих активности за права жена свакако представља и Конвенција Уједињених Нација о елиминацији свих облика дискриминације жена (ЦЕДАВ0), коју је Република Србија усвојила и ратификовала заједно са Опционим протоколом.. Као једна од држава која је ратификовала Koнвенцију, Република Србија се обавезала да поштује и испуњава универзалне и међународно признате стандарде које ова Конвенција прописује.

Међутим, изазови са којима се суочавају жене са инвалидитетом у свакодневном животу у Србији нису познати широј друштвеној заједници.

Због тога Вас позивамо да на округлом столу заједнички дефинишемо које су то приоритетне активности које треба предузети на пољу унапређења положаја жена са инвалидитетом у Србији.

Оставите одговор