Opao broj nezaposlenih sa invaliditetom

0

NOVI SAD – U Vojvodini je do kraja oktobra broj evidentiranih nezaposlenih lica sa invaliditetom opao na 6.757, saopštio je danas Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

Na osnovu izveštaja filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, u Vojvodini je za deset meseci 2013. godine zaposleno 2.020 osoba sa invaliditetom što je za 39 odsto više u odnosu na isti period 2012. godine. Od ukupnog broja zaposlenih, 29 odsto su bile žene.

Saopšteno je da je među nezaposlenima sa invaliditetom povećan je udeo osoba sa visokim obrazovanjem.

Tendencija smanjenja i stabilizacije broja nezaposlenih osoba sa invaliditetom je direktna posledica sprovođenja propisa koji nudi opciju „platiš ili zaposliš“, objašnjava se u saopštenju.

Dodaje se da je afirmativna politika povećala broj osoba sa invaliditetom koji se prijavljuju na tržište rada iz grupe radno neaktivnih.

Poslodavaci imaju mogućnost da zakonsku obavezu izvrše na jedan od tri načina: zapošljavanjem osoba sa invaliditetom, uplatom u budžetski fond ili ugovorom o saradnji s preduzećima za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, kojih u Srbiji ima 46, od kojih je deset u Vojvodini.

Poslodavaci iz Vojvodine svoju obavezu u 69 odsto slučajeva izvršavaju zapošljavanjem osoba sa invaliditetom, 28 odsto uplatom u fond, a tri odsto ugovorima o saradnji sa preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, piše u saopštenju.

Restriktivnija politika sticanja prava na invalidsku penziju povećala je udeo aktivnih tražilaca posla među nezaposlenima i smanjila pretenzije na sticanje statusa invalidskog penzionera, piše u saopštenju.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom se obeležava sutra.

Centar „Živeti uspravno“ dobio više sredstava nego pre

Gradska uprava za socijalnu i dečju zaštitu Novog Sada saopštila je danas da je nevladina organizacija za pomoć osobama sa invaliditetom Centar „Živeti uspravno“ ove godine dobio više sredstava nego 2012. godine.

Centar „Živeti uspravno“ je ranije danas saopštio da je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević 22. oktobra na sastanku obećao da će grad obezbediti sredstva koja nedostaju za sprovođenje projekta personalnih asistenata, ali se to do danas nije dogodilo.

Objasnili su da ih je, nekoliko dana nakon tog sastanka, šef Vučevićevog kabineta informisao da ne očekuju pomoć jer su potrošena sva sredstva predviđena ovogodišnjim budžetom za socijalnu zaštitu, i da ih je upućivao na pokrajinsku vladu jer mu je „poznata naklonjenost Centra vladajućoj stranci na pokrajinskom nivou“.

Gradska uprave za socijalnu i dečiju zaštitu navela je da je grad, uprkos tome što je budžet 2013. manji za devet odsto nego prethodne godine, uspeo da obezbedi tri miliona dinara za Centar „Živeti uspravno“.

Precizira se da je to 350.000 dinara više nego 2012. godine, kada je za Centar bilo namenjeno 2,65 miliona dinara.

„Taj iznos koji je Novi Sad kao lokalna samouprava izdvojio za tu namenu, predstavlja višestruko veću količinu izdvojenog novca od onog koji je Centar dobio od pokrajinske administracije za 2013. godinu“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je tako Centar među tri organizacije koje su dobile najviše sredstava na konkursu tekuće godine, od ukupno 35 udruženja i organizacija koje su dobile sredstva za projekte unapređenja položaja osoba sa invaliditetom.

Gradska uprava navela je da Centar može ravnopravno da konkuriše na predstojećem konkursu i da obezbedi sredstva za svoj rad 2014. godine.

Оставите одговор