Drugi pas pomagač stigao u Crnu Goru

22

Udruženje mladih sa hendikepom želi da informiše javnost i podijeli radost zbog dolaska još jednog psa pomagača u našu zemlju.

Udruženje mladih sa hendikepom želi da informiše javnost i podijeli radost zbog dolaska još jednog psa pomagača u našu zemlju.

Naime, član Skupštine UMHCG Milenko Vojičić iz Nikšića, proteklih trideset pet dana boravio je u Centru za rehabilitaciju ’Silver’ u Zagrebu, gdje je bio na obuci i prenosu psa. Njegov pas se zove Ory (Ori) i star je 2 i po godine.

Ori Milenku pomaže prilikom ustajanja iz kreveta, pali i gasi svijetlo, otvara i zatvara vrata, dodaje predmete i slično, a sve na osnovu unaprijed naučenih komandi.

Međutim, iako je Milenko duže vrijeme boravio u Zagrebu proces još uvijek nije završen, jer će instruktor Zoran Petreski iz Centra za rehabilitaciju Silver dodatno raditi sa Milenkom i Orijem po 5 dana i u Crnoj Gori, prije i poslije Nove godine, radi prilagođavanja i praćenja privikavanja i reagovanja Orija na novu sredninu u kojoj će živjeti najmanje 7-9 godina, koliko traje njegov radni vijek.

Podsjećamo građane i građanke, kao i brojne firme i institucije u našoj zemlji, da su upravo oni zaslužni za dolazak i ovog psa, jer su svojim donacijama i novčanim prilozima pomogli njegovo školovanje. Posebno se želimo zahvaliti Džudo klubu „Koga” iz Podgorice, Pošti Crne Gore, Montvetu, IM Goranović i pojedinačnim građanima i građankama koju su svojom podrškom i donacijama putem kasica za donaciju omogućili Orijev dolazak u Crnu Goru.

Naglašavamo da je nabavka psa pomagača prilično skupa, međutim osoba uz psa, dobija podršku i odanost kakvu teško može dobiti od čovjeka, kao personalnog asistenta. Svakako da pas pomagač ima i svojih ograničenja, ali njega i potražuju osobe čiji nivo potrebne asistencije nije prevelik, što ne znači da svaki servis podrške za osobe s invaliditetom nije podjednako bitan.

Nadamo se i borićemo se da Ori bude lijepo prihvaćen u našoj sredini. A na to nas ohrabruje i Zakon o kretanju lica s invaliditetom uz pomoć psa pomagača.

Kako u Crnoj Gori ne postoji zvanični Program za školovanje pasa vodiča i pomagača, osim Programa koji sprovodi UMHCG i to u saradnjisa Zagrebačkim Centrom za rehabilitaciju Siver, Izvršna direktorica UMHCG-a i Ravnatelj Centra Silver su potpisali Sporazum o saradnji, kojim se nastavlja saradnja UMHCG-a i Sivera na neograničeno vrijeme, do prekida Sporazuma sa jedne ili druge strane potpisnice.

Uz veliku zahvalnost svima vama na datom doprinosu za Orijev dolazak u Crnu Goru, srdačno vas pozdravljamo.

TIM UDRUŽENJA MLADIH SA HENDIKEPOM CRNE GORE

 

Оставите одговор