Ni nebo nije granica

0

Nesvakidašnji poduhvat nepokretne, ali vrlo hrabre Nišlijke. Dragana Rodić skočila prvi put padobranom

NE može da hoda, ali je ovog vikenda poletela sa 3.000 metara nadmorske visine! Nišlijka Dragana Rodić (32) prva je osoba u Srbiji koja je skočila padobranom kao invalid. Ekipa „Novosti“ na Draganin poziv pratila je ovaj pohod, koji se odigrao na aerodromu u Paraćinu.

Na desetine radoznalaca, profesionalnih padobranaca i instruktora letenja okupilo se da vidi hrabri pokušaj mlade Nišlijke, koja je u invalidskim kolicima od 1999. godine kada je doživela tešku saobraćajnu nesreću.

Za iskusnog tandem-instruktora i instruktora padobranstva Ljubišu Naumovića, koji za sobom ima 5.500 skokova, ovo je bilo neponovljivo iskustvo. Draganu je uz pomoć svoje supruge Svetlane, takođe vrhunskog instruktora, detaljno pripremio za skok u Centru za obuku padobranstva u Aero-klubu „Naša krila“.

Naumović je u Americi pripremao invalide da prvi put skoče. Oprema se, kaže, pre skoka proverava više puta. Dragana nema osećaj u nogama od povrede kičmenog pršljena, tako da je bilo neophodno da se proveri da li njena mišićna muskulatura može da izdrži napor.

Oko 30 minuta trajalo je privezivanje za instruktora, jer je morala da bude potpuno fiksirana za njegovo telo. Avion je poleteo. Dragana je iz zagrejane kabine „utve 66“ pogledala u svoja invalidska kolica, koja su ostala pored piste, namignula nam i rekla „Vidimo se na zemlji…“

Avionu je trebalo petnaestak minuta da se ispenje na bezbednih tri kilometra iznad zemljine površine. Slobodan pad trajao je 25 sekundi, a tandem je padao brzinom od 188 kilometara na čas. Na visini od 1.500 metara otvorio se padobran težak 20 kilograma. Do zemlje se lagano putovalo desetak minuta. Doskok je bio lagan kao prizemljenje na pamuk, ali su profesionalci iz paraćinskog kluba potrčali kako bi za svaki slučaj pripomogli doskoku zbog nepokretnog heroja.

– Ovo je neopisivo, ma ljudi, ja umem da letim! – bilo je prvo što nam je Dragana ispričala po doskoku. – Ko kaže da invalidi ne mogu sve kao i zdravi ljudi! Malo sam se uplašila pri slobodnom padu, jer sam izgubila orijentaciju, ali sam se brzo povratila. Mislim da sam se pokazala i sigurno ću nastaviti sa ovim sportom.

Instruktor Ljubiša Naumović priča za „Novosti“ da je ranije bilo slučajeva u Srbiji da osobe sa invaliditetom skaču padobranom, ali da se to uglavnom radilo o bivšim padobrancima ili ljudima koji su imali iskustva sa padobranstvom pre tragičnih povreda. Kako ovih dana proslavlja 40 godina profesionalnog bavljenja padobranstvom, kaže da mu je ovaj tandem – skok pravi poklon.

– Dragana je uspela da svojim entuzijazmom nas u klubu motiviše na ovaj skok – kaže za „Novosti“ Ljubiša Naumović. -Bila je izuzetna u vazduhu, dosta pribrana. Odlično smo doskočili. Kamere su sve pribeležile, čuvaćemo taj snimak,trajno.

Ljubišina supruga Svetlana, koja je u životu ukupno skočila 3.500 puta, svedoči da ljudi koji nikada nisu skočili padobranom prosto ne umeju da sagledaju taj neverovatan osećaj. Kada im je Dragana predložila da joj pomognu u ostvarenju njene želje nisu se, priča nam, dvoumili ni čas.

– To što je Dragana izvela treba da posluži za primer! -priča za „Novosti“ Svetlana.

Posle skoka, Draganu su ponovo vratili u invalidska kolica. Usledilo je zajedničko fotografisanje da se zabeleži trenutak za pamćenje. A do Niša, ekipa „Novosti“ i prijatelji odvažne Nišlijke vratili su se kolima. Vozila je Dragana. Ručne komande zamenjuju papučice u specijalnom vozilu za invalide. Opominjemo je da 80 kilometara do Niša vozi propisanom brzinom. „Vožnja je smešna, pa ja sam sada padobranac“, odgovara kroz smeh Dragana Rodić.

BORAC

DRAGANA Rodić je zbog izuzetnih zasluga u humanitarnom radu u okviru svog udruženja dobitnik nagrade „11. januar“, najvećeg priznanja grada Niša. Prva je osoba koja se sa prostora bivše SFRJ podvrgla eksperimentalnoj terapiji matičnim ćelijama u Kini.

Ovog proleća njeno udruženje „Dragana Rodić“, bilo je prvo sa Balkana koje je posetilo Univerzitet Irvin i Kalifornija Stem Sel, referentne ustanove za lečenje invaliditeta u SAD. Vodi Info-centar za matične ćelije u Nišu. Radi u Centru za razvoj karijere studenata na Univerzitetu u Nišu. Diplomirani je ekonomista. Autor je knjige „Splet okolnosti“. Igra stoni tenis. Iako je nepokretna od struka, posle udesa, gde je bila suvozač, vratila se vožnji.

Оставите одговор